Owsianka z miodem i owocami, jajecznica, twarożek z rzodkiewką, jaglanka, kanapki, omlety, placuszki – pomysłów na zdrowe śniadania jest mnóstwo, a my możemy wykorzystywać je wszystkie w zależności od tego, jakie mamy upodobania kulinarne danego dnia.
Co to znaczy, że śniadanie jest zdrowe?
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia – i choć to truizm, to prawdziwy. Pomaga obudzić organizm, pobudza metabolizm do pracy, dzięki czemu przyspiesza się spalanie tłuszczu. Dostarcza energii niezbędnej do wykonywania codziennych obowiązków i pomaga uniknąć napadów wilczego głodu. Zmniejsza także ochotę na sięgnięcie po słodką i niezdrową przekąską, która dostarcza tylko pustych kalorii.
Warto tak komponować śniadania, by zapewnić sobie odpowiednią podaż węglowodanów, sycącego błonnika, białka, aminokwasów i witamin. I warto te kompozycje zmieniać, by się nie nudzić.
Czytaj też:
Pancakes: amerykańskie naleśniki, które kochają (niemal) wszyscy. Pyszne przepisy na pankejki
Składniki zdrowego śniadania
Odpowiednie proporcje zdrowych tłuszczy, węglowodanów białka, błonnika, witamin są bardzo ważne, ponieważ zaspokajają wszystkie potrzeby organizmu. Na przykład owsianka to samo dobro! Zawiera:
- magnez i witaminy z grupy B zawarte w płatkach owsianych poprawiają pracę układu nerwowego, wzmacniają pamięć i koncentrację. Pomagają uniknąć rozdrażnienia, zmęczenia, poprawiają nastrój
- błonnik, który poprawia pracę jelit, obniża poziom cholesterolu i na długo zapewnia uczucie sytości, co pozwala uniknąć podjadania między posiłkami
- witaminę E nazywaną witaminą młodości, która działa odmładzająco i antynowotworowo, zwalcza wolne rodniki
- selen, który poprawia nastrój!
- beta-glukan, który działa jak prebiotyk i zapobiega otyłości
- kwasy tłuszczowe NNKT, które zapobiegają miażdżycy
Jeśli do owsianki dodamy miód, świeże owoce albo orzechy, przygotujemy sobie prawdziwą bombę witamin i składników odżywczych. Warto tak komponować śniadania, by zapewnić sobie maksymalną dawkę zdrowia.
Pomysły na zdrowe śniadanie
Pyszne i pełne wartości odżywczych śniadanie to:
- owsianka
- jaglanka – przygotowywana z kaszy jaglanej gotowanej na wodzie, mleku krowim lub roślinnym z dodatkiem ulubionych owoców
- omlet – przygotowywany z jajek, mąki pszennej lub jej zamienników, mleka. Zawiera witaminy z grupy B, białko, wapń, żelazo, magnez, selen, cynk
- szakszuka – przygotowywana z jajek, pomidorków koktajlowych, kiełbasy lub wędliny. Źródło błonnika, węglowodanów, potasu, białka
- placuszki bananowe – pyszne i bardzo sycące. Są źródłem potasu, białka, węglowodanów
- jajecznica – przygotowywana z jajek z dodatkiem ulubionych warzyw (np. pomidorów, szczypiorku), wędliny. Jest źródłem magnezu, żelaza, cynku, potasu
- kanapki – te z pełnoziarnistym pieczywem będą świetnym źródłem błonnika, witamin i mikroelementów zawartych w warzywach dodanych do kanapek
- twarożek z rzodkiewką, szczypiorkiem i chlebem – źródło wapnia, węglowodanów, błonnika
Czytaj też:
Czym zastąpić mąkę pszenną? 10 najlepszych zamienników
Przepisy na zdrowe śniadanie
Poniżej znajdziecie 3 przepisy na pyszne, zdrowe i sycące śniadania, które pokocha cała rodzina.
Jaglanka ze świeżymi owocami
Składniki
- pół szklanki nieugotowanej kaszy jaglanej
- 2 szklanki mleka krowiego lub roślinnego
- 1 łyżka masła
- jabłko, gruszka lub inne ulubione owoce
- 1 łyżeczka miodu
- rodzynki
- orzechy
Przygotowanie
- Kaszę jaglaną płuczemy kilka razy w zimnej i ciepłej wodzie, żeby pozbyć się goryczy
- Zalewamy ją mlekiem i gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut
- W trakcie gotowania obieramy jabłko, gruszkę, kroimy na małe kawałki i wrzucamy do kaszy
- Dodajemy rodzynki, masło
- Gotujemy aż kasza wchłonie całe mleko
- Przekładamy do miseczek, posypujemy orzechami i polewamy miodem
Szakszuka z pomidorami
Składniki
- 4 jajka
- 0,5 szklanki pomidorków koktajlowych
- 100 g ulubionej wędliny (np. szynki)
- rukola lub szpinak
Przygotowanie
- Wędlinę pokrój w kostkę
- Pomidorki umyj i przekrój na połowę
- Rozgrzej masło na patelni
- Wrzuć na patelnię szynkę, pomidorki i wbij na to jajka
- Smaż pod przykryciem aż jajka lekko się zetną
- Podawaj na świeżym szpinaku lub rukoli
Owsianka ze śliwkami
Składniki
- 0,5 szklanki płatków owsianych górskich
- 1,5 szklanki wody, mleka krowiego lub roślinnego
- 1łyżka masła
- garść rodzynek
- 2 duże śliwki
- 0,5 jabłka
Przygotowanie
- Płatki owsiane zalewamy wodą lub mlekiem, dodajemy masło
- Śliwki i jabłko obieramy ze skóry i kroimy na cząstki
- Owoce i rodzynki dodajemy do owsianki
- Całość gotujemy na wolnym ogniu około 10 minut
- Smacznego!
Czytaj też:
Przepis na pyszne i łatwe placuszki z serków homogenizowanych