Wysoki poziom cholesterolu jest wskazaniem do dokonania zmian w diecie i w trybie życia. Prawidłowe nawyki żywieniowe są w stanie znacząco poprawić wyniki badań lipidogramu i uregulować gospodarkę tłuszczową, o ile rzeczywiście wprowadzamy je na stałe do swojej codzienności. Co trzeba wiedzieć na ten temat i czy przy wysokim cholesterolu można jeść owoce?
Owoce a cholesterol
Podwyższony poziom frakcji złego cholesterolu, a także cholesterolu całkowitego, nie oznacza, że trzeba zrezygnować z jedzenia owoców. Warto jednak wybierać takie, które są bogate w pektyny i przeciwutleniacze, wspomagające kondycję organizmu. Wpływają korzystnie na pracę jelit i układu trawiennego, pomagają ochronić organizm przed chorobami.
Jakie owoce warto jeść?
Owoce i warzywa powinny stanowić podstawę zdrowej i zbilansowanej diety. Warto wybierać takie, które mają dużo błonnika, wspomagającego usuwanie z organizmu szkodliwych substancji. Wysoka zawartość błonnika pomaga również zadbać o mikroflorę jelitową, w dużej mierze odpowiadającą za odporność organizmu. Dodatkowo błonnik wpływa na zachowanie szczupłej sylwetki!
Awokado
Awokado to superfood, owoc bogaty w witaminy, mikroelementy i zdrowe tłuszcze. Zawiera kwas oleinowy, który pomaga uregulować gospodarkę lipidową i obniżyć poziom cholesterolu.
Jabłka
Jabłka to owoce, które dostarczają dużej dawki witaminy C, potasu i beta-karotenu. Poprawiają gospodarkę tłuszczową, obniżając poziom cholesterolu i pozytywnie wpływają na pracę serca. Warto włączyć je na stałe do diety i jeść razem ze skórką – tam kryje się najwięcej witamin.
Winogrona
Winogrona zawierają mnóstwo witamin, m.in. A, z grupy B, C, są też źródłem potasu, cynku czy magnezu. Pozytywnie wpływają na wzrok oraz wspomagają pracę układu sercowo-naczyniowego. Pomagają obniżyć poziom cholesterolu!
Truskawki
Truskawki są bogate w witaminę C, witaminy z grupy B czy witaminę E. Zawierają także szereg mikroelementów (m.in. potas czy żelazo) oraz pektyny, które korzystnie wpływają na pracę układu pokarmowego.
Jagody
Jagody to źródła pektyn i przeciwutleniaczy, które znakomicie wpływają na procesy zachodzące w organizmie. Regulują trawienie, poziom cukru we krwi oraz cholesterolu. Wspomagają odporność!Czytaj też:
5 zalet kiszonych owoców. Dlaczego warto jeść zimowe superfoods?