5 owoców obniżających cholesterol. Sprawdź, które warto jeść

5 owoców obniżających cholesterol. Sprawdź, które warto jeść

Dodano: 
Polskie owoce sezonowe, zdjęcie ilustracyjne
Polskie owoce sezonowe, zdjęcie ilustracyjneŹródło:KOWR
Które owoce obniżają poziom cholesterolu i regulują gospodarkę lipidową organizmu? Sprawdź!

Wysoki poziom cholesterolu jest wskazaniem do dokonania zmian w diecie i w trybie życia. Prawidłowe nawyki żywieniowe są w stanie znacząco poprawić wyniki badań lipidogramu i uregulować gospodarkę tłuszczową, o ile rzeczywiście wprowadzamy je na stałe do swojej codzienności. Co trzeba wiedzieć na ten temat i czy przy wysokim cholesterolu można jeść owoce?

Owoce a cholesterol

Podwyższony poziom frakcji złego cholesterolu, a także cholesterolu całkowitego, nie oznacza, że trzeba zrezygnować z jedzenia owoców. Warto jednak wybierać takie, które są bogate w pektyny i przeciwutleniacze, wspomagające kondycję organizmu. Wpływają korzystnie na pracę jelit i układu trawiennego, pomagają ochronić organizm przed chorobami.

Jakie owoce warto jeść?

Owoce i warzywa powinny stanowić podstawę zdrowej i zbilansowanej diety. Warto wybierać takie, które mają dużo błonnika, wspomagającego usuwanie z organizmu szkodliwych substancji. Wysoka zawartość błonnika pomaga również zadbać o mikroflorę jelitową, w dużej mierze odpowiadającą za odporność organizmu. Dodatkowo błonnik wpływa na zachowanie szczupłej sylwetki!

Awokado

Awokado to superfood, owoc bogaty w witaminy, mikroelementy i zdrowe tłuszcze. Zawiera kwas oleinowy, który pomaga uregulować gospodarkę lipidową i obniżyć poziom cholesterolu.

Jabłka

Jabłka to owoce, które dostarczają dużej dawki witaminy C, potasu i beta-karotenu. Poprawiają gospodarkę tłuszczową, obniżając poziom cholesterolu i pozytywnie wpływają na pracę serca. Warto włączyć je na stałe do diety i jeść razem ze skórką – tam kryje się najwięcej witamin.

Winogrona

 Winogrona zawierają mnóstwo witamin, m.in. A, z grupy B, C, są też źródłem potasu, cynku czy magnezu. Pozytywnie wpływają na wzrok oraz wspomagają pracę układu sercowo-naczyniowego. Pomagają obniżyć poziom cholesterolu!

Truskawki

Truskawki są bogate w witaminę C, witaminy z grupy B czy witaminę E. Zawierają także szereg mikroelementów (m.in. potas czy żelazo) oraz pektyny, które korzystnie wpływają na pracę układu pokarmowego.  

Jagody

 Jagody to źródła pektyn i przeciwutleniaczy, które znakomicie wpływają na procesy zachodzące w organizmie. Regulują trawienie, poziom cukru we krwi oraz cholesterolu. Wspomagają odporność!
Czytaj też:
5 zalet kiszonych owoców. Dlaczego warto jeść zimowe superfoods?