Kasza bulgur to bardzo zdrowa i obfitująca w witaminy i minerały kasza. Często jednak o tym zapominamy i rzadko po nią sięgamy. A szkoda, bo jest znakomitym źródłem składników odżywczych.
Kasza bulgur jest częścią diety śródziemnomorskiej, która jest uważana za najzdrowszą na świecie. Dostarcza dużej ilości błonnika, dzięki czemu wspiera układ trawienny i pozytywnie wpływa na procesy metaboliczne. Powinny po nią sięgnąć osoby, które chcą zrzucić kilka kilogramów i zmniejszyć dzienną podaż kalorii. Kasza bulgur syci na długo, dlatego wspaniale nadaje się do przygotowywania ciepłych i zimnych posiłków.
Wartości odżywcze kaszy bulgur
Kasza bulgur zawiera:
- białko
- błonnik (12 g na 100 g kaszy)
- witaminę A
- witaminy z grupy B
- witaminę E
- witaminę K
- antyoksydanty
- cynk
- fosfor
- żelazo
- mangan
- potas
- wapń
Źródło białka
Oprócz tego, że kasza bulgur zawiera duże ilości błonnika, stanowi także dobre źródło białka. Można z niej przygotowywać sałatki z dodatkiem warzyw i zmniejszyć dzienną podaż mięsa. Kasza bulgur jednak nie stanowi jego zamiennika, a zawartość białka nie jest aż tak wysoka (12 g na 100 g kaszy), by całkiem je wykluczyć z diety.
Kasza bulgur jest zdrowsza niż ryż?
Kasza bulgur zdecydowanie zawiera więcej wartości odżywczych niż biały ryż czy ziemniaki. Z tego względu warto włączyć ją do swojej diety i traktować jako jej urozmaicenie. Obok kaszy gryczanej czy jaglanej, kasza bulgur może być dobrym źródłem minerałów i witamin.
Wielką zaletą kaszy bulgur jest jej uniwersalność. Kasza ta ma łagodny smak i charakterystyczne duże ziarna, dlatego świetnie nadaje się do sałatek. Może stanowić świetny składnik sałatek warzywnych, rybnych, mięsnych. Warto także pamiętać, że z kaszy bulgur przygotowuje się sałatkę arabską o nazwie tabbouleh. To proste danie z dodatkiem cebuli, pomidorów, ogórków i mięty, które moze stanowić lekki i zdrowy lunch.
Czytaj też:
To zboże hamuje apetyt na słodycze. Jest zdrowe i pomaga schudnąć
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Wprost.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.