Jedną z najbardziej popularnych potraw w czasie letnich upałów jest chłodna i kremowa zupa ogórkowa. Lekka i świeża, sprawdzi się jako przystawka do głównego posiłku. Umożliwi także wykorzystanie ogórków z przydomowego ogródka. Jeśli jeszcze nie robiłeś chłodnika ogórkowego w swojej kuchni, skorzystaj z poniższego przepisu.
Przepis na chłodnik ogórkowy
Lista składników:
- 2 duże ogórki
- 1,5 szklanki greckiego jogurtu
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 mała szalotka
- 1 ząbek czosnku
- pęczek koperku
- pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki liści estragonu
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- Sól, pieprz
- 1/2 czerwonej cebuli
Sposób przygotowania:
- Umyj i posiekaj szalotkę, czosnek i czerwoną cebulę. Ogórki obierz i posiekaj w większą kostkę. Możesz zostawić część do dekoracji.
- Umyj i posiekaj natkę pietruszki i koperku.
- Wrzuć kawałki ogórków, szalotki i czosnku do blendera. Następnie dodaj sok z cytryny, koperek, pietruszkę, estragon i 1/4 szklanki oliwy z oliwek. Miksuj do uzyskania gładkości.
- Dopraw solą i pieprzem, przykryj i wstaw do lodówki na co najmniej 8 godzin.
- Dopraw zupę ponownie tuż przed podaniem.
- Zupę przelej do miseczek. Udekoruj drobno pokrojonym ogórkiem, czerwoną cebulą i podawaj.
Ogórki – właściwości odżywcze
Ogórki są jednym najbardziej odżywczych warzyw. Technicznie są one klasyfikowane jako owoce, choć większość określiłaby je jako warzywo do celów kulinarnych. Znajdziesz w nich witaminę K, witaminę C, potas, magnez, witaminę B1 i błonnik. Są również bogate w przeciwutleniacze. Ponieważ ogórki składają się głównie z wody, mają niską kaloryczność i tłuszczową oraz są niezwykle nawadniające. To sprawia, że ogórki są potencjalnie świetne do jedzenia również w czasie odchudzania.
Dodatkowe informacje dotyczące przepisu:
- Aby uniknąć goryczki ogórka, najpierw odetnij końce, a następnie obierz od końca kwiatka do końca łodygi.
- Zamiast świeżego koperku możesz użyć bazylii.
- Zamiast soku cytryny możesz dodać soku z limonki.
- Jeśli nie spożywasz produktów mlecznych, możesz użyć mleka sojowego, ryżowego lub owsianego zamiast jogurtu.
- Przechowuj resztki zupy w hermetycznym pojemniku w lodówce 2 do 3 dni.
- Możesz również mrozić zupę do 3 miesięcy.
Czytaj też:
Jak zrobić idealną zupę ogórkową? Swój przepis zdradza Piotr Kucharski