Grzyby kojarzą nam się ze złotą polską, jesienią. Pomagają nadać potrawom niesamowity aromat i wzbogacić naszą codzienną dietę o inne składniki. Przygotowując dania z grzybami, warto sięgać po proste i sprawdzone przepisy, które wydobędą z grzybów ich smak.
Jakie dania zrobić z grzybami?
Grzyby w kuchni można wykorzystać na wiele sposobów. Kojarzą nam się głównie z pierogami, które przygotowujemy na Wigilię. Warto jednak jeść je już teraz, by wzbogacić nasz jadłospis.
Z grzybów możemy przygotować różnego rodzaju kaszotto z warzywami, risotto, wszelkie makarony, pierogi, a także zupy. Barszcz grzybowy smakuje wyśmienicie i kojarzy się z tradycyjną polską kuchnią.
Wartości odżywcze
Grzyby mają wiele wartości odżywczych. Przede wszystkim są dobrym źródłem błonnika, wspomagając trawienie i przyspieszając metabolizm. Oprócz tego pomagają uregulować perystaltykę jelit i wspomóc metabolizm.
Grzyby mają też niewiele kalorii, dlatego poleca się je osobom, które chcą zrzucić zbędne kilogramy lub zwyczajnie pragną utrzymać smukłą sylwetkę. Oczywiście, z dodatkiem makaronu czy tartego sera nie będą już takie niskokaloryczne. Ale za to jakie pyszne!
Przepis: Makaron z grzybami
Makaron z grzybami to pyszne i sycące danie, idealne na jesień. Jak go zrobić?
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 400 w każdej porcji
Składniki
- 200 g makaronu tagliatelle
- 200 g borowików
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 2 cebule szalotki
- śmietanka 30 procent (całe opakowanie 200 g)
- 75 g tartego sera (może być parmezan)
Sposób przygotowania
- Posiekaj grzybyPosiekaj grzyby na drobne kawałki, a jeśli dysponujesz grzybami mrożonymi, rozmroź je najpierw.
- Posiekaj szalotkęPosiekaj szalotkę i podsmaż ją krótko na oliwie razem z czosnkiem.
- Przygotuj sosDodaj grzyby. Smaż przez 5 minut.
- Wstaw makaronW tym czasie zagotuj wodę i wrzuć do niej makaron. Gotuj 10 minut (al dente).
- Wymieszaj sosDo podsmażonych grzybów dodaj śmietankę. Wymieszaj sos.
- Podawaj z seremPodawaj z tartym serem lub świeżymi ziołami. Smacznego!
Czytaj też:
Gdzie nie wolno zbierać grzybów? Te pomyłki najczęściej popełniają grzybiarze