400Kaszotto to polska wariacja risotta. Kasze są zdrowe, sycące, dostarczają witamin z grupy B, cynku i innych pierwiastków, które poprawiając kondycję zdrowotną. W wersji z grzybami mogą stanowić sycący i pyszny obiad w sam raz na jesienny chłodny dzień.
Dlaczego warto jeść kasze?
Kasze są znakomitym źródłem witamin, mikroelementów i błonnika. Dzięki temu wzmacniają naturalną odporność, wspomagają pracę jelit, przyspieszają metabolizm. Pomagają utrzymać równowagę w mikroflorze jelitowej, która warunkuje właściwą pracę układu odpornościowego. Dodatkowo świetnie sycą i rozgrzewają, dlatego warto po nie sięgać w sezonie jesienno-zimowym.
Wartości odżywcze
Kasze zawierają:
-
witaminy z grupy B
- cynk
- mangan
- krzem
- miedź
- żelazo
- potas
- fosfor
- węglowodany
- błonnik
Dlaczego warto jeść je z grzybami?
Borowiki i kurki są bardzo zdrowe. Wspomagają procesy trawienne, przyspieszają metabolizm i mają bardzo mało kalorii. Dzięki temu pomagają zachować szczupłą sylwetkę i mogą bezpiecznie po nie sięgać osoby, które chcą zredukować wagę. Razem z kaszą mogą stanowić dobry pomysł na rozgrzewający i zdrowy obiad.
Przepis: Kaszotto z grzybami
Kaszotto z grzybami to sycący i zdrowy obiad w sam raz na jesień.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 40 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 350 w każdej porcji
Składniki
- 1 torebka kaszy gryczanej
- 400 g grzybów (np. borowików czy kurek)
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka masła
- 200 ml bulionu warzywnego
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Posiekaj cebulkę i grzybyCebulkę i grzyby drobno siekamy, a następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnię.
- Krótko podsmażSmażymy krótko ze wszystkich stron, ciągle mieszając.
- Kaszę umyjKaszę przelej zimną i ciepłą wodą. Jeśli zamiast kaszy gryczanej przygotowujesz danie z kaszy jaglanej (która też dobrze smakuje z kurkami), przepłucz ją przynajmniej kilka razy. To pomoże pozbyć się goryczy.
- Zalej bulionemGdy cebula i grzyby będą podsmażone, zalej je bulionem, wsyp kaszę i duś pod przykryciem około 20 minut. Mieszaj od czasu do czasu.
- Przypraw i podawajPrzypraw pieprzem, solą i ulubionymi ziołami, np. majerankiem czy natką pietruszki. Smacznego!
Czytaj też:
5 zalet jedzenia grzybów, o których nie miałeś pojęcia. Jak wpływają na organizm?