Nalewka na dolegliwości trawienne. Przepis na pieprzówkę

Nalewka na dolegliwości trawienne. Przepis na pieprzówkę

Dodano: 
Pieprz czarny
Pieprz czarny Źródło:Shutterstock / Chatham172
Nalewka na pieprzu to tradycyjny domowy specyfik na dolegliwości trawienne. Taką nalewkę bardzo łatwo zrobić.

Ta nalewka to połączenie mocy dwóch wyjątkowych przypraw: pieprzu i ziela angielskiego. To nie jest trunek, który pije się dla smaku. To typowo lecznicza nalewka.

Jakie właściwości ma czarny pieprz?

Za wyjątkowe właściwości pieprzu odpowiada zawarty w nim alkaloid o nazwie piperyna. To pod jej wpływem wzmaga się wydzielanie soków trawiennych w żołądku, trzustce i jelicie i tym samym poprawia trawienie. Dzięki piperynie lepiej wchłaniamy witaminy A, C, witaminy z grupy B oraz selen i beta-karoten. Pieprz ma także działanie antynowotworowe i pomaga łagodzić stany depresyjne.

Jakie właściwości ma ziele angielskie?

Ziele angielskie wspiera układ trawienny, zapobiega biegunkom i zaparciom, przynosi ulgę podczas nudności. Ma też działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe. Działa antygrzybiczo oraz wspiera zdrowie układu krwionośnego, ponieważ pomaga regulować ciśnienie krwi. Jest też pomocny w łagodzeniu dolegliwości miesiączkowych.

Jak stosować pieprzówkę?

Nalewkę pieprzową należy dawkować z umiarem, bo jej nadmiar może przynieść skutek odwrotny i podrażnić żołądek. Przyjmuje się, że to 10-20 kropel rozcieńczonych łyżką wody. Pieprzówki nie powinny pić osoby z delikatnym żołądkiem i chorobą wrzodową, dzieci, kobiety w ciąży i inne osoby, które nie mogą z różnych powodów przyjmować alkoholu.

Przepis: Pieprzówka

Lecznicza nalewka z pieprzu i ziela angielskiego

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 25 ziarenek czarnego pieprzu
  • 10 kulek ziela angielskiego
  • litr wódki

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj nalewkęPieprz i ziele angielskie zalej wódką. Jeśli chcesz wzmocnić ostry smak nalewki, możesz ziarna pieprzu i ziela angielskiego delikatnie roztłuc w moździerzu. Odstaw nalewkę na co najmniej dwa tygodnie. Nie trzeba z niej wyciągać przypraw.

Czytaj też:
Noś tę przyprawę w torebce. Pomoże na ból miesiączkowy