Ta nalewka to połączenie mocy dwóch wyjątkowych przypraw: pieprzu i ziela angielskiego. To nie jest trunek, który pije się dla smaku. To typowo lecznicza nalewka.
Jakie właściwości ma czarny pieprz?
Za wyjątkowe właściwości pieprzu odpowiada zawarty w nim alkaloid o nazwie piperyna. To pod jej wpływem wzmaga się wydzielanie soków trawiennych w żołądku, trzustce i jelicie i tym samym poprawia trawienie. Dzięki piperynie lepiej wchłaniamy witaminy A, C, witaminy z grupy B oraz selen i beta-karoten. Pieprz ma także działanie antynowotworowe i pomaga łagodzić stany depresyjne.
Jakie właściwości ma ziele angielskie?
Ziele angielskie wspiera układ trawienny, zapobiega biegunkom i zaparciom, przynosi ulgę podczas nudności. Ma też działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe. Działa antygrzybiczo oraz wspiera zdrowie układu krwionośnego, ponieważ pomaga regulować ciśnienie krwi. Jest też pomocny w łagodzeniu dolegliwości miesiączkowych.
Jak stosować pieprzówkę?
Nalewkę pieprzową należy dawkować z umiarem, bo jej nadmiar może przynieść skutek odwrotny i podrażnić żołądek. Przyjmuje się, że to 10-20 kropel rozcieńczonych łyżką wody. Pieprzówki nie powinny pić osoby z delikatnym żołądkiem i chorobą wrzodową, dzieci, kobiety w ciąży i inne osoby, które nie mogą z różnych powodów przyjmować alkoholu.
Przepis: Pieprzówka
Lecznicza nalewka z pieprzu i ziela angielskiego
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 1
Składniki
- 25 ziarenek czarnego pieprzu
- 10 kulek ziela angielskiego
- litr wódki
Sposób przygotowania
- Przygotuj nalewkęPieprz i ziele angielskie zalej wódką. Jeśli chcesz wzmocnić ostry smak nalewki, możesz ziarna pieprzu i ziela angielskiego delikatnie roztłuc w moździerzu. Odstaw nalewkę na co najmniej dwa tygodnie. Nie trzeba z niej wyciągać przypraw.
Czytaj też:
Noś tę przyprawę w torebce. Pomoże na ból miesiączkowy