Witamina C – funkcje
Witamina C pełni wiele ważnych funkcji w organizmie człowieka. Oto niektóre z nich:
- Witamina C jako silny przeciwutleniacz walczy z wolnymi rodnikami, a więc chroni organizm przed rozwojem choroby nowotworowej, zapobiega wystąpieniu stresu oksydacyjnego oraz spowalnia procesy starzenia.
- Witamina C wspiera funkcjonowanie układu immunologicznego, a więc chroni przed chorobami i infekcjami.
- Witamina C wspiera wytwarzanie i utrzymywanie kolagenu w skórze, a więc pozwala zachować młody wygląd.
- Witamina C jest wykorzystywana w przemyśle spożywczym jako naturalny konserwant.
- WItamina C uczestniczy w metabolizowaniu tłuszczów i zapobiega chorobom układu krążenia.
Witamina C – niedobór
Chwilowy niedobór witaminy C nie jest zbyt uciążliwy i bardzo łatwo sobie z nim poradzić. Dużo gorzej, gdy niedobór ma charakter długotrwały – wówczas występują bardzo poważne problemy ze zdrowiem. Objawy, które powinny zaniepokoić to m.in.:
-
łatwość powstawania siniaków,
-
obrzęk, stany zapalne i krwawienie dziąseł,
-
powolne gojenie się ran i krwawienie z nosa,
-
suche i rozdwojone włosy,
-
obrzęki i ból stawów,
-
suche, czerwone plamy na skórze,
-
szorstka i łuszcząca się skóra,
-
osłabienie układu odpornościowego.
Szkorbut, choroba, która dziś właściwie nie występuje, jest wynikiem znacznego niedoboru witaminy C. Gdy synteza kolagenu ulega zaburzeniu, ściany naczyń stają kruche i może dochodzić do krwawień. W przeszłości na szkorbut często chorowali żeglarze, którzy nie mieli dostępu do produktów stanowiących źródło tej witaminy. Choroba prowadziła nawet do śmierci. Na szczęście można jej łatwo zapobiec.
Mikołaj Rey o witaminie C
W studiu programu Dzień dobry TVN Mikołaj Rey zainspirowany swoimi odwiedzinami w Kodnie, opowiedział o źródłach witaminy C. W jakich produktach jest jej najwięcej? Na stole znalazły się między innymi takie skarby, jak: dzika róża czy rokitnik. Obejrzyj materiał wideo:
Czytaj też:
Duże dawki witaminy C chronią przed COVID-19?
Witamina C – dieta i suplementacja
Zalecane dzienne spożycie dla witaminy C wynosi 90 mg dla mężczyzn i 75 mg dla kobiet. Palacze powinni spożywać dodatkowe 35 mg na dzień, ponieważ tytoń zmniejsza wchłanianie witaminy C. Potrzebujemy bardzo mało witaminy C, aby zapobiec szkorbutowi. Wystarczy 10 mg dziennie, a taką ilość witaminy C znajdziemy w soku z połowy cytryny. Warto wiedzieć, że witamina C szybko ulega rozpadowi pod wpływem ciepła, więc surowe owoce i warzywa są lepszym źródłem niż gotowane. Produkty, w których znajduje się najwięcej witaminy C to:
-
czarna porzeczka,
-
czerwona papryka,
-
kiwi,
-
liczi,
-
cytryny,
-
pietruszka,
-
pomarańcze.
Nasz organizm magazynuje witaminę C w niewielkich ilościach, dlatego tak ważne jest, by codziennie spożywać świeże owoce i warzywa.
Czytaj też:
Czy sok z grejpfruta wspomaga odchudzanie?