Anna Lewandowska regularnie publikuje na swoim instagramowym profilu przepisy na zdrowe dania, przekąski, zupy, napoje. Tym razem zaprezentowała, jak zrobić rozgrzewający krem z dyni z dodatkiem zimowo-jesiennych przypraw: imbiru i kurkumy. Imbir znany jest ze swoich zdrowotnych właściwości: działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo, wzmacnia odporność i rozgrzewa. Sprawia, że bardziej się pocimy, przez co pozwala szybciej zwalczyć przeziębienie. Z kolei kurkuma wchodzi w skład innego rozgrzewającego napoju – złotego mleka. Udowodniono również, że jest skuteczna w przeciwdziałaniu infekcjom spowodowanym przez wirusa zakaźnego zapalenia żołądka i jelit (TGEV). Dynia natomiast zawiera m. in. witaminę A oraz witaminę E, żelazo i kwas foliowy – wszystkie te składniki wspomagają działanie układu odpornościowego. Kurkuma, dynia i imbir połączone razem stanowią też oryginalną mieszankę smaków.
Jeśli masz na nią ochotę, sprawdź, jak przygotować rozgrzewający krem według przepisu Anny Lewandowskiej!
Rozgrzewający krem z dyni: przepis Anny Lewandowskiej
Składniki:
- 800 g dyni
- 250 g ziemniaków
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 plastry imbiru
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 szklanka bulionu
- 1 łyżka masła ghee
- sezam
- orzechy laskowe
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Cebulę pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę, zetrzyj imbir. Wszystkie pokrojone składniki podsmaż na patelni, a dynię i ziemniaki zalej wodą i ugotuj do miękkości. Ugotowane warzywa zblenduj następnie z bulionem i podsmażonymi wcześniej składnikami. Całość zagotuj i dopraw do smaku. Przed podaniem posyp jeszcze krem rozgrzewający posiekanymi orzechami i sezamem.
instagramCzytaj też:
Antygrypina, czyli naturalny sposób na podporność. Jak przygotować antygrypinę?