Sernik krakowski to tradycyjne ciasto, pieczone z dodatkiem rodzynek i skórki pomarańczowej. Warto wypróbować przepis na ten wypiek, który zaproponowała słynna restauratorka Magda Gessler.
Sernik krakowski: przepis Magdy Gessler
Składniki na ciasto:
Składniki na masę serową:
- 4 jajka
- 800 g chudego sera
- 200 g cukru pudru
- 100 g masła
- 2 łyżki budyniu waniliowego
- pół szklanki śmietany
- 50 g smażonej skórki pomarańczowej
- miąższ z 1 laski wanilii
- sok z połowy cytryny
Dodatkowo:
- żółtko do posmarowania wierzchu
- masło do wysmarowania blachy
Sposób przygotowania:
Posiekaj za pomocą noża zimne masło z mąką, solą oraz cukrem pudrem. Następnie dodaj żółtka i rozetrzyj ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut. Potem, już po wyjęciu, wybierz 2/3 ciasta i wyłóż spód posmarowanej masłem blaszki. Nakłuj i piecz ciasto w piekarniku rozgrzanym do 200℃ przez około 10 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto z piekarnika i lekko ostudź.
Następnie przepuść ser trzy razy przez maszynkę, oddziel żółtka od białek i ucieraj żółtka z cukrem. Do masy, która powinna być pulchna, powoli dodawaj masło i ser. Na koniec dodaj śmietanę wymieszaną z budyniem oraz sokiem z cytryny. Ucieraj. Gdy masa będzie już gładka, ubij białka na pianę. Następnie masę serową wymieszaj z pianą, dodając najpierw jej 1/3, a potem resztę. Dodaj również namoczone rodzynki, miąższ wanilii i skórkę. Wylej to na podpieczony spód.
Resztę ciasta rozwałkuj i pokrój na paski o szerokości 1 cm. Ułóż je na masie serowej w kształt kratki i posmaruj kratkę roztrzepanym żółtkiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180℃ i piecz około godziny. Po tym czasie wyłącz piekarnik, ale nie wyjmuj ciasta, tylko poczekaj, aż ostygnie.
Czytaj też:
Oto, jak przyrządzić idealny wigilijny barszcz czerwony. Magda Gessler zdradziła swój przepis