Przepis zaproponowany przez znaną restauratorkę pozwala na uzyskanie tradycyjnego wielkanocnego mazurka, więc na pewno sprawdzi się, jeśli lubisz smaki, które już znasz i w święta wolisz nie eksperymentować. Warto jednak dodać, że z tej receptury uzyskasz kruche i delikatne ciasto, które najlepiej przygotować dopiero w dniu, w którym ma zostać zjedzone lub na dzień przed, ale w takim przypadku dekoracje i tak warto nałożyć za kolejne 24 godziny.
Wielkanocny mazurek według Magdy Gessler: przepis
Składniki:
- 300 g mąki
- 100 g cukru pudru
- 200 g masła
- 2 surowe żółtka
- 2 żółtka ugotowane na twardo
- 1 łyżka lodowatej wody
- cukier
- starta skórka z cytryny
- sól
Sposób przygotowania ciasta:
Ugotowane na twardo żółtka należy przetrzeć przez drobne sito i dodać do nich masło, mąkę i cukier, wymieszać i dodać kolejne składniki: surowe żółtka, szczyptę soli i łyżkę lodowatej wody. Na koniec dodaj również skórkę z cytryny. Wszystkie składniki zagnieć energicznie widelcem, następnie zawiń ciasto w pergamin i włóż do lodówki na co najmniej dwie godziny. Rozwałkowane i nakłute widelcem piecz na złoty kolor przez około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 190℃.
Mazurek możesz udekorować w dowolny sposób. Magda Gessler poleca ułożenie na wierzchniej warstwie ciasta masy marcepanowej i sosu różanego, który uzyskasz z konfitury. Możesz też użyć gotowej bądź samodzielnie zrobionej masy kajmakowej bądź polać ciasto czekoladą.
Czytaj też:
Pascha wielkanocna: przepis Magdy Gessler na tradycyjne świąteczny przysmak
Komentarze