Prawidłowe przechowywanie żywności pozwala na to, by dłużej zachowała ona świeżość i się nie zmarnowała. Często jednak, w przypadku owoców i warzyw, umieszczamy w lodówce produkty, które wcale nie muszą się tam znaleźć i na odwrót. Agnieszka Pocztarska stworzyła więc krótkie listy-ściągi, wyjaśniające co gdzie przechowywać.
Jakie owoce przechowywać w lodówce?
Wśród owoców, które warto umieścić w lodówce są:
- czereśnie
- jagody
- poziomki
- śliwki
- jeżyny
- maliny
- truskawki
- winogrona
Jakie warzywa przechowywać w lodówce?
- brokuły
- brukselkę
- kalafior
- marchew
- kapustę
- rzodkiewkę sałatę
Których owoców nie przechowywać w lodówce?
- ananasa
- bananów
- awokado
- brzoskwiń
- cytryn
- jabłek
- gruszek
- kiwi
- mango
- papai
- pomarańczy
Których warzyw nie przechowywać w lodówce?
- cebuli
- cukinii
- dyni
- czosnku
- pomidorów
- ogórków
- ziemniaków
Warto też pamiętać o zasadzie, by nie kupować więcej żywności niż tak naprawdę jest potrzebne, ponieważ wtedy nic się nie będzie marnować. Pamiętaj również, by obitych warzyw i owoców nie przetrzymywać razem z nieuszkodzonymi produktami, a owoce nietrwałe, jak truskawki i maliny, myj dopiero po wyjęciu z lodówki.
instagramCzytaj też:
Te owoce i warzywa przetrwają nawet kilka miesięcy. Wystarczy wiedzieć, jak je przechowywać