Myśląc o kukurydzy, natychmiast wyobrażamy sobie kukurydzę konserwową, która na ogół dostępna jest w puszkach i można ją kupić właściwie w każdym sklepie spożywczym. Innym rodzajem kukurydzy, który przychodzi nam na myśl jest popcorn. Miłośnicy tej przekąski sięgają po nią nie tylko w kinie. W dzisiejszych czasach popcorn możemy bez problemu przygotować w domu, np. w mikrofalówce czy garnku. Dostępne są nawet specjalne maszyny do popcornu do użytku domowego. Jednak kukurydza jest szeroko wykorzystywana przy produkcji żywności, choć nie wszyscy o tym wiedzą.
Kukurydza – zastosowanie
Kukurydza to ziarno roślinne, wywodzące się z Ameryki Środkowej, ale uprawiane w niezliczonych odmianach na całym świecie, także w Polsce. Popcorn i słodka kukurydza są powszechnie spożywanymi formami, ale rafinowane produkty zbożowe są również powszechnie spożywane, często jako składniki żywności. Należą do nich tortille, nachiosy, mąka kukurydziana, syrop kukurydziany i olej kukurydziany. Kukurydza jest tak samo zdrowa jak każde ziarno zbóż, bogate w błonnik i wiele witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Kukurydza jest zazwyczaj żółta, ale występuje w wielu innych kolorach, takich jak czerwony, pomarańczowy, fioletowy, niebieski, biały i czarny. W Polsce mamy głównie żółte kukurydze, a tych w innych odcieniach trzeba się naprawdę naszukać.
Kukurydza – składniki odżywcze
Kukurydza składa się głównie z węglowodanów i zawiera niewielkie ilości białka i tłuszczu. Skrobia jest głównym rodzajem węglowodanów występujących w kukurydzy, stanowiąc 28-80% suchej masy. Kukurydza słodka zawiera około 18% cukru. Główną zaletą kukurydzy zdecydowanie jest błonnik. Jedna torebka popcornu może zawierać dużą część zalecanego dziennego spożycia.
Kukurydza może zawierać sporą ilość kilku witamin i minerałów, ale wszystko zależy od odmiany i formy podania. Popcorn jest bogaty w minerały, podczas gdy kukurydza cukrowa ma więcej witamin. Kukurydza zawiera wiele bioaktywnych związków roślinnych, z których niektóre mogą mieć korzystne działanie na zdrowie. Mowa przede wszystkim o przeciwutleniaczach, jak karotenoidy czy kwas ferulowy.
Kukurydza – wpływ na zdrowie
Kukurydza jest doskonałym źródłem luteiny i zeaksantyny – dwóch związków, które korzystnie wpływają na zdrowie oczu. Ponadto dzięki dużej zawartości błonnika może zapobiegać chorobie uchyłkowej i wspomagać odchudzanie.
Spożywanie kukurydzy może mieć jednak skutki uboczne. Kwas fitynowy utrudnia wchłanianie minerałów, takich jak żelazo i cynk, z tego samego posiłku. Dlatego należy zachować odstęp, jeśli np. walczymy z niedokrwistością.
Gdy kukurydza jest niewłaściwie przechowywana, może zostać zanieczyszczona mykotoksynami (fumonizyny, aflatoksyny i trichoteceny), co może mieć niekorzystny wpływ na zdrowie. Nie jest to jednak spotykane w krajach rozwiniętych.
Czytaj też:
Jak zachęcić dziecko do jedzenia warzyw? Garść praktycznych rad i przepis na pierogi z dynią