Czy jedzenie surowych pieczarek szkodzi?
Jedzenie surowych pieczarek jest dozwolone. Wspomniane grzyby nie są trujące i spożywanie ich w nieprzetworzonej postaci nie powinno przynieść negatywnych konsekwencji. Oczywiście trzeba przy tym zachować ostrożność i umiar. O ile kilka surowych pieczarek nie zaszkodzi, o tyle włączenie do diety większej ilości tego typu grzybów może skutkować dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Powodować biegunki, wzdęcia, niestrawność czy bóle brzucha.
Surowych pieczarek nie należy podawać dzieciom, seniorom oraz osobom ze zdiagnozowanymi schorzeniami w obrębie przewodu pokarmowego. Mowa tu przede wszystkim o pacjentach z wrzodami żołądka i/lub dwunastnicy, kamicą żółciową czy refluksem. W przypadku wspomnianych grup spożycie grzybów, które nie zostały poddane obróbce termicznej może mieć znacznie poważniejsze skutki i skończyć się pobytem w szpitalu.
Duszone, smażone czy pieczone? Jakie pieczarki są najlepsze?
Pieczarki poddane obróbce termicznej są lepiej przyswajane przez organizm. Chodzi tu zwłaszcza o jeden związek zawarty w tych grzybach – błonnik chitynowy, który podczas gotowania zmienia swoją strukturę i dzięki temu nie podrażnia układu pokarmowego. Przyjmuje się, że pieczarki pieczone lub duszone są zdrowsze niż te smażone na tłuszczu.
Warto również zwrócić uwagę na fakt, że pieczarki mają wiele cennych właściwości. Działają przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie. Niwelują wolne rodniki, które odpowiadają za przyspieszenie procesów starzenia komórek i mogą przyczyniać się do powstawania chorób nowotworowych.
Czytaj też:
Tych grzybów warto szukać w maju. Oto sezonowe hityCzytaj też:
Czy pieczarki można mrozić? Sprawdź, jak przechowywać pieczarki