Co musisz wiedzieć, zanim zdecydujesz się przejść na dietę ketogeniczną?

Dodano:
Awokado Źródło: Pixabay / FoodieFactor
Najprawdopodobniej wiesz, że dieta ketogeniczna opiera się głównie na tłuszczach i zapewne to skłoniło cię do poszukiwania informacji na temat tego sposobu żywienia. Trzeba jednak wiedzieć, że jest to bardzo restrykcyjna dieta, wymagająca dużej wiedzy i skrupulatnego przeliczania składników odżywczych. Źle prowadzona, może mieć fatalny wpływ na zdrowie i sprzyjać tyciu.

Dieta ketogenna o niskiej zawartości węglowodanów i wysokiej zawartości tłuszczu jest obecnie bardzo popularna. Polega na spożywaniu bardzo małej ilości węglowodanów i bardzo dużych ilości tłuszczu. Dieta ketogenna jest bardzo restrykcyjna i wymaga dużo wysiłku, aby uzyskać składniki odżywcze potrzebne do ogólnego stanu zdrowia.

Dieta ketogeniczna – podstawowe informacje

  • Obcięcie węglowodanów jest znaczne, co może przełożyć się na samopoczucie. A co właściwie oznacza „znacznie obniżyć” węglowodany? Do mniej niż 40–50 gramów rozłożonych na cały dzień. Oznacza to wyeliminowanie ziaren, cukru, większości owoców i warzyw skrobiowych. Drastycznie obcina się także białko, do około 20 proc. dziennego spożycia kalorii. Ponieważ większość diet odchudzających zakłada zwiększenie spożycia białka (to m.in. budulec mięśni), tak znaczna redukcja może być dla wielu osób szokiem.
  • Ponieważ węglowodany są najlepszym paliwem dla organizmu, przestrzeganie diety ketogenicznej może skutkować niskim poziomem energii. Jeśli właściwie przestrzegasz diety niskowęglowodanowej i wysokotłuszczowej, to w ciągu pierwszych kilku tygodni twoje ciało przełączy się z używania glukozy jako podstawowego źródła paliwa na stosowanie ketonów wytwarzanych z rozkładu tłuszczów.
  • Suplementacja witaminami i minerałami jest absolutną koniecznością w tego rodzaju diecie. Czyste tłuszcze, takie jak olej kokosowy, oliwa z oliwek i masło oraz wiele innych tłuszczów, które stanowią podstawę diety ketonowej, nie są doskonałym źródłem witamin. Brakuje również korzystnych przeciwutleniaczy w owocach i warzywach korzeniowych, które są związane ze zmniejszonym ryzykiem raka, chorób serca i innych schorzeń.
  • Zaparcia, nieświeży oddech i zawroty głowy to tylko niektóre z efektów ubocznych przyjmowania tak niskiej zawartości węglowodanów. Zaleca się stosowanie nasion chia i lnu, orzechów kokosowych, orzechów i warzyw o niskiej zawartości węglowodanów do każdego posiłku na diecie ketogenicznej.
  • Dieta ta wymaga skrupulatnego przyrządzania posiłków w domu. Tu nie wystarczy podstawowa dieta na temat wartości odżywczych. Żeby zbilansować ketogeniczne menu potrzebna jest dobra książka z wartościami odżywczymi wszystkich, popularnych produktów i waga kuchenna.

Źródło: myfitnesspal, health line, medical news today
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...