Wszystko musisz dosalać? Będziesz tego żałować
Sól to potoczna nazwa chlorku sodu (NaCl). Stosowana jest jako przyprawa oraz konserwant. Nadużywanie tego składnika w diecie to jeden z czynników wpływających na powstawanie chorób cywilizacyjnych. Badania wykazały, że nadmierne spożycie sodu ma bezpośredni związek z zachorowaniem na nadciśnienie tętnicze oraz chorobami nerek. Lekarze wskazują, że chlorek sodu przyczynia się do cukrzycy typu II oraz nadwagi i otyłości. Jaka jest dzienna dawka soli zalecana przez Światową Organizację Zdrowia? Obejrzyj materiał wideo:
Nadmiar soli w diecie
Wysokie spożycie soli ma fatalny wpływ na zdrowie. Oto kilka skutków:
-
Przekroczenie zalecanego dziennego spożycia sodu przyczynia się do wysokiego ryzyka choroby sercowo-naczyniowej u dorosłych. Wysokie spożycie soli wiąże się ze znacznie zwiększonym ryzykiem udaru i chorób układu krążenia. Powoduje również niebezpieczny wzrost ciśnienia krwi i miażdżycę. Jeśli nadmiar soli utrzymuje się przez długi czas, choroby układu krążenia stają się przewlekłymi schorzeniami.
-
Nadmiar soli w diecie, w przypadku osób starszych zaburza funkcje poznawcze, a więc niekorzystnie wpływa na mózg.
-
Częste sięganie po słone potrawy i przekąski sprzyja występowaniu obrzęków, w wyniku zatrzymania wody w organizmie. Może nawet spowodować, że waga zacznie pokazywać kilka kilogramów więcej.
-
Spożywanie zbyt dużej ilości soli przez długi czas może sprawić, że kubki smakowe przyzwyczają się do smaku, nie rejestrując już ile soli zużywamy, co zdecydowanie spowoduje jeszcze większe spożycie.
- Nerki pomagają usuwać odpady, utrzymywać równowagę płynów i kontrolować wytwarzanie czerwonych krwinek w organizmie. Nadmiar soli utrudnia pracę nerek, a nawet może doprowadzić do ich uszkodzenia.