Przepis na jesień: gnocchi z sosem dyniowym i fetą

Przepis przygotowała Svetlana Owsiankina, tancerka Opery Narodowej, która na swoim koncie na Instagramie Fit Przepisy od Baletnicy zgromadziła już ponad 200 tysięcy fanek i fanów i która co jakiś czas publikuje na tym profilu pomysły na często szybkie do wykonania, ale i zdrowe dania.
Przepis na gnocchi z sosem dyniowym i fetą: składniki
- około 400-500 g gnocchi (gotowe gnocchi kupisz w większości supermarketów)
- 1 duża marchewka
- około 2 szklanek pokrojonej w kostkę dyni
- pół szalotki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy
- około 80 g sera feta
- sól, papryka słodka i ostra do smaku
- suszona natka pietruszki
- woda
Gnocchi z sosem dyniowym i fetą: sposób przygotowania
Gnocchi ugotuj według instrukcji na opakowaniu. W czasie, gdy będzie się ono gotować, pokrój marchewkę, i cebulę w kostkę i obsmaż na oliwie. Następnie dodaj czosnek wyciśnięty przez praskę, dynię i przyprawy. Dolej wodę – tyle, aby dokładnie przykryła ona warzywa. Duś na małym ogniu pod przykryciem aż marchew stanie się miękka. Pod koniec dodaj ugotowane gnocchi i wszystko wymieszaj. Podawaj z pokruszonym serem feta.
Dlaczego warto jeść dynię?
Dynia to bogate źródło wapnia, fosforu, magnezu, potasu, cynku. Co więcej dynia jest warzywem niskokalorycznym, więc można ją bezpiecznie jeść na diecie odchudzającej. W dyni znajdują się też często niedoceniane pestki, które wspomagają działanie układu pokarmowego, zapobiegają rozwojowi miażdżycy i cukrzycy, a także – co szczególnie ważne jesienią – wzmacniają odporność.