Lubisz jesień i słodycze? Pora na... babeczki z żołędzi!

Lubisz jesień i słodycze? Pora na... babeczki z żołędzi!

Dodano: 
Babeczki
Babeczki Źródło: Pexels / Anastasia Zhenina
Babeczki z żołędzi to prosta w przygotowaniu, odżywcza przekąska, która zawiera 195 kcal na 12 porcji. Jest prawdziwą gratką dla jesiennych smakoszy, do której przekonuje się coraz więcej osób. Chcesz wiedzieć, jak je wykonać? Przeczytaj przepis i wypróbuj!

Plusem w przygotowywaniu żołędziowych babeczek jest możliwość zamiany lub pominięcia składników, których nie posiadasz. Na przykład podaną w tym przepisie mąkę z żołędzi możesz śmiało zastąpić tortową. Możesz też łatwo zrobić babeczki kasztanowe, używając mąki kasztanowej i kawałków łuskanych, gotowanych kasztanów.

Jak wykonać babeczki z żołędzi?

Składniki

  • 1 1/3 szklanki maślanki
  • 1 jajko, lekko ubite
  • 1/3 szklanki roztopionego masła lub oleju orzechowego
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
  • 1/2 szklanki otrębów pszennych
  • 1/2 szklanki mąki żołędziowej lub tortowej
  • 1 1/2 szklanki mąki uniwersalnej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki mielonych żołędzi, kasztanów lub orzechów włoskich
  • 1/4 szklanki świeżych lub mrożonych jagód (borówki brusznicy, borówki itp.)
  • 2 łyżki syropu klonowego (opcjonalnie)

Instrukcja przygotowania

  • Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Posmaruj foremki na muffinki masłem lub innym tłuszczem.

  • W misce wymieszaj maślankę, jajko, olej, brązowy cukier i ekstrakt waniliowy. W większej misce wymieszaj otręby pszenne, mąkę żołędziową, mąkę uniwersalną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.

  • Wlej mokre składniki do suchych i dodaj mielone żołędzie i jagody. Wymieszaj, aby połączyć. Dodaj trochę maślanki, jeśli ciasto jest zbyt zbite.

  • Napełnij równomiernie foremki do muffinek, a następnie polej syropem klonowym jako polewą. Piecz przez 15 do 18 minut. Wyjmij z piekarnika i odstaw na 10 minut, a następnie poczekaj do schłodzenia.

Wartości odżywcze

  • Węglowodany: 30 g
  • Białko: 4 g
  • Tłuszcz: 7 g
  • Tłuszcz nasycony: 4 g
  • Cholesterol: 30 mg
  • Sód: 224 mg
  • Potas: 150 mg
  • Błonnik: 2 g
  • Cukier: 10 g
  • Witamina A: 227 IU
  • Witamina C: 4 mg
  • Wapń: 69 mg
  • Żelazo: 1 mg

Czytaj też:
20 rzeczy, które warto zrobić tej jesieni
Czytaj też:
BMI: jak je obliczyć i czy jego wyniki są wiarygodne?