Postna kapusta z grzybami to stały punkt wieczerzy wigilijnej. Anna Lewandowska zdradziła swój przepis
W Wigilię Bożego Narodzenia, po pełnym wyrzeczeń czasie adwentowym, wielu z nas chciałoby w końcu sięgnąć po smaczną strawę. Jednak „smaczną” nie oznacza „mięsną”. 24 grudnia również jemy postne dania: dwa razy w celu złagodzenia głodu i raz do syta. Ten największy posiłek w tym wyjątkowym dniu przypada na wieczerzę, podczas której spożywamy tradycyjnie 12 potraw. Jedną z nich jest postna kapusta z grzybami. Nie jest to zatem typowy bigos, a potrawa przyrządzana bez użycia produktów odzwierzęcych.
Ulubiona trenerka i fitnesswoman wielu Polek, Anna Lewandowska, podzieliła się swoim przepisem na wigilijną kapustę z grzybami. Przełamała jednak tradycję w jednym elemencie. Jak przyrządzić wigilijną kapustę z grzybami zgodnie z radami pani Anny?
Wigilijna kapusta z grzybami Anny Lewandowskiej
Aby przyrządzić wigilijną kapustę z grzybami według przepisu Anny Lewandowskiej, należy przygotować następujące składniki:
- 300 g kiszonej kapusty
- ok. 100 g suszonych borowików
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 3 łyżki masła klarowanego
- pół łyżeczki pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka tymianku
- pół łyżeczki kurkumy.
Sposób przygotowania:
- Mocz grzyby w wodzie przez noc poprzedzającą przygotowanie dania.
- Gotuj namoczone grzyby do miękkości (ok. 25 minut).
- Odsącz grzyby i pokrój na małe kawałki.
- Pokrój kiszoną kapustę.
- Dodaj kapustę do wywaru z grzybów i gotuj przez ok. 20 minut.
- Zetrzyj marchewkę na tarce o dużych oczkach.
- Pod koniec gotowania dodaj marchewkę do kapusty.
- Pokrój cebulę w drobną kostkę i zeszklij na maśle klarowanym.
- Dodaj cebulę oraz grzyby do kapusty.
- Pogotuj jeszcze chwilę i dopraw do smaku.
Anna Lewandowska radzi, by kapustę z grzybami przygotować na 2-3 dni przed Wigilią, ponieważ najlepiej smakuje właśnie kilka dni po przyrządzeniu.
Jeżeli chcemy, by nasza kapusta z grzybami miała tradycyjny postny charakter, czyli nie zawierała elementu odzwierzęcego, wystarczy wymienić masło na 3 łyżki ulubionego oleju, najlepiej takiego, który nie będzie nadawał dodatkowego posmaku, sprawdzi się tutaj np. rzepakowy. Ponadto przed przygotowaniem dania warto kapustę odcisnąć z soku (który możesz wypić, jest bardzo zdrowy!) i nieco przepłukać. Przy kupowaniu kapusty zwróć uwagę, by była to kapusta kiszona, a nie kwaszona.
Taka kapusta z grzybami będzie lżejsza od tradycyjnej, ale równie smaczna. Do dania nie trzeba dodawać soli, ponieważ kiszona kapusta jest słona sama w sobie.