Anna Lewandowska zdradziła przepis na bezglutenowe pierniki świąteczne. Spróbujesz?

Anna Lewandowska zdradziła przepis na bezglutenowe pierniki świąteczne. Spróbujesz?

Dodano: 
pierniczki
pierniczki Źródło: Unsplash / Joyful
Bezglutenowe pierniki świąteczne to idealna propozycja na Boże Narodzenie. Ulubiona fitnesswoman wielu Polek pomyślała o osobach z nietolerancją glutenu i przygotowała dla nich specjalny przepis.

Święta zbliżają się wielkimi krokami! A na świątecznym stole nie może zabraknąć smacznych, pachnących wypieków. Do takich należą świąteczne pierniczki, ale wielu z nas boi się je spożywać z uwagi na nietolerancję glutenu, tak bardzo powszechną w dzisiejszym świecie. Naprzeciw oczekiwaniom osobom z tym problemem wyszła Anna Lewandowska, znana i lubiana trenerka i specjalistka od zdrowego żywienia Anna Lewandowska i zaproponowała bezglutenowe pierniki świąteczne.

Szacuje się, że w Polsce nietolerancja glutenu dotyka nawet 10 proc. społeczeństwa, z czego spora część może nawet o tym nie wiedzieć. Chorobie muszą towarzyszyć pewne wyrzeczenia, jednak w święta nie chcemy o nich myśleć, a zjeść coś pysznego, choćby ten jeden raz w roku. Dlaczego by zatem nie upiec pierniczków?

Przepis na bezglutenowe świąteczne pierniki Anny Lewandowskiej

Aby upiec bezglutenowe pierniki Anny Lewandowskiej, należy przygotować następujące składniki:

  • 1/2 szkl. mąki ryżowej
  • 1 szkl. mąki gryczanej
  • 1/2 szkl. mąki jaglanej
  • 1/2 szkl. cukru kokosowego
  • 5- 6 łyżek masła klarowanego
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cynamonu
  • 1 łyżka kardamonu
  • 1 łyżka imbiru
  • 1 łyżeczka zmielonych goździków
  • szczypta soli morskiej
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta sody.

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza.
  • Zmieszaj ze sobą suche składniki: trzy rodzaje mąki, sodę, cukier oraz przyprawy.
  • Utrzyj klarowane masło z jajkami.
  • Połącz suche składniki z mokrymi w jednolite ciasto.
  • Zawiń ciasto folią i włóż na parę minut do lodówki.
  • Kiedy ciasto będzie trochę twardsze, rozwiń z folii i rozwałkuj na cienki placek.
  • Wytnij pierniczki.
  • Ułóż ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 15-20 minut.

Smacznego! Bezglutenowe pierniczki mają zdrowy skład, a ze względu na zastosowanie cukru kokosowego – także niższy indeks glikemiczny (sam cukier kokosowy ma IG 35, czyli niski).

Czytaj też:
Oto, jak przyrządzić idealny wigilijny barszcz czerwony. Magda Gessler zdradziła swój przepis
Czytaj też:
Martwisz się, co ze świętami? Oto, jak lepiej przetrwać Boże Narodzenie w izolacji