Oto, jak upiec idealny makowiec na święta. Magda Gessler zdradziła swój przepis
Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas. Po okresie Adwentu jesteśmy stęsknieni za smakowitościami, dlatego makowiec sprawdza się wówczas doskonale. Jest pełen dobroci: orzechów, słodkiego maku i rodzynek.
Istnieją różne rodzaje makowców, ale najpopularniejszym jest ten przygotowywany z ciasta drożdżowego. Taki też zaprezentowała Magda Gessler. Jak go upiec?
Makowiec Magdy Gessler: składniki
Aby zagnieść ciasto drożdżowe, należy przygotować następujące składniki:
- 1/4 l mleka
- 250 g cukru
- 50 g drożdży
- 2 całe jaja
- 8 żółtek
- 200 g masła
- 50 g smalcu
- ok. 750 g mąki
- szczypta soli.
Do przygotowania masy makowej potrzebne będą:
- 250 g maku
- 1/4 l mleka
- 1/4 l miodu
- 2 całe jaja
- 35 g cukru
- 100 g skórki z cytryny
- 100 g rodzynek
- 100 g orzechów włoskich
- 30 g masła.
Makowiec Magdy Gessler: przygotowanie
Masa makowa:
- Ugotuj mak w mleku, wystudź i zmiel trzykrotnie w maszynce do mięsa.
- Utrzyj cukier z żółtkami.
- Osobno ubij białka.
- Zasmaż na maśle skórkę startą z cytryny, .
- Dodaj skórkę, mak, bakalie, miód i żółtka utarte z cukrem, mieszaj nie zdejmując z ognia.
- Połącz masę makową delikatnie z ubitymi białkami.
Ciasto drożdżowe:
- Sporządź zaczyn z ciepłego mleka, drożdży i 50 g cukru i odstaw na chwilę, aż zacznie rosnąć.
- Wymieszaj na gładką masę jajka, żółtka i pozostały cukier.
- Połącz składniki. Dodawaj stopniowo mąkę, rozczyn i rozpuszczone masło ze smalcem.
- Po zagniecieniu ciasta nakryj czystą ściereczką i zostaw do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto i masa są gotowe, rozwałkuj ciasto i pokryj równomiernie masą. Zwiń w roladę i piecz w 180 stopniach Celsjusza przez 30-40 minut.
Upieczone ciasto po wystudzenia możesz przystroić prostym lukrem z cukru pudru, soku z cytryny i wody, a także posypać orzechami.