Przepis na zapiekankę... z dyni i ryżu! To nietypowe połączenie smakuje obłędnie
Kiedy myślimy o zapiekankach, najczęściej przed oczami stają nam puszyste bułki z szynką i pieczarkami kupowane w miejskiej budce. Jednak zapiekanka to nie tylko ciepła bułka ze skąpą ilością warzyw. W rzeczywistości może być ona sycącym, pełnowartościowym i smakowitym daniem – jeśli tylko wiesz, jak ją przygotować!
Proponujemy więc zdrową wersję zapiekanki, która może być daniem idealnym na czas jesieni. Zawiera bowiem dynię, czyli kulinarny symbol tej pory roku. Nie obyło się też bez dodatku mięsa, dzięki któremu będzie sycąca i sprawdzi się na obiad. Gotowana w bulionie, a następnie zapiekana ze startym serem i aromatycznymi przyprawami skradnie serce nie jednego smakosza.
Zapiekanka ryżowa z dynią i mięsem mielonym
Przepis: Zapiekanka ryżowa z dynią i mięsem mielonym
Niezwykle sycące danie na bazie mięsa i warzyw.
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Liczba porcji
- 6
Składniki
- 100 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 500 g mięsa mielonego (wieprzowe)
- 400 g dyni
- 200 g ryżu (paraboliczny, lub basmati)
- 800 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
- 1 puszka pomidorów
- 200 g soczewicy czerwonej
- 200 g sera zółtego lub mozzarelli
- kurkuma
- kmin rzymski
- papryka słodka
- papryka ostra
Sposób przygotowania
- Podsmaż wybrane składniki z przyprawamiW garnku przesmażyć (na oleju) pokrojoną cebulę oraz czosnek, dodać mięso mielone i dokładnie obsmażyć. Doprawić solą i pieprzem oraz przyprawami.
- Dodaj bulion i zagotujWsypać soczewicę oraz ryż i zalać całość bulionem. W międzyczasie obrać oraz oczyścić dynię i pokroić w drobną kostkę. Po zagotowaniu bulionu dodać dynię i pomidory. Całość zagotować, a następnie przelać do naczynia żaroodpornego.
- Upiecz potrawęPiec przez 15 minut w 180 stopniach pod przykryciem i gdy ryż będzie już prawie gotowy, posypać startym serem i piec kolejne 5-10 minut.
Dynia – właściwości odżywcze
Dynia jest bogata w witaminy i minerały, a przy tym ma mało kalorii. Jest także doskonałym źródłem beta-karotenu – karotenoidu, który wykazuje mnóstwo działań prozdrowotnych. Zawiera dużo witaminy A i C, które mogą pomóc wzmocnić układ immunologiczny. Nie brakuje w niej też witaminy E, żelaza i kwasu foliowego, które również wspierają naszą odporność. Na uwagę zasługują także pestki dyni, które zawierają mnóstwo cynku, witaminy E, błonnika, magnezu, fosforu, potasu, niacyny i zdrowych tłuszczy.
Ryż – właściwości odżywcze
Ryż biały jest bogaty w węglowodany, dlatego doskonale syci i zaspokaja uczucie głodu. Zawiera witaminy z grupy B, witaminę E, potas, fosfor, wapń, magnez, cynk i kwas foliowy. Ma sporo węglowodanów, ale dzięki łagodnemu smakowi i zawartości błonnika może pomóc w dolegliwościach trawiennych.