Zjedz kwiaty dyni. Nietypowy i zdrowy przysmak

Zjedz kwiaty dyni. Nietypowy i zdrowy przysmak

Dodano: 
Kwiat dyni
Kwiat dyniŹródło:Pixabay / webentwicklerin
Królową jesieni bezsprzecznie jest dynia. Można się prześcigać, jak ją przyrządzić. Ale dynia to nie tylko pękate owoce. To także jadalne kwiaty, które pięknie wyglądają na stole, dobrze smakują i są bardzo zdrowe.

Z owoców dyni przyrządza się pożywne zupy, robi ciasta czy po prostu traktuje je jako jesienną dekorację domu. Warto pamiętać, że dynia to także kwiaty o pięknych, żółtych płatkach. Te, które roślina wypuszcza jesienią, mają małe szanse, aby przekształcić się w owoce, więc bez żalu można je ścinać.

Skąd wziąć kwiaty dyni

To przysmak, którego nie kupi się w warzywniakach. Idealnie jeśli mamy własny ogród i posadzone w nim dynie. Jeśli nie - warto poszukać gospodarza w okolicy, który dynie hoduje. Na warzywnych targowiskach i ryneczkach dynie sprzedają sami rolnicy. To także okazja, aby poprosić o kwiaty. Trzeba jednak pamiętać, że to produkt, którego nie można zbyt długo przechowywać. Najlepiej przyrządzać kwiaty dyni od razu. Jeśli to niemożliwe, dobrze zawinąć je w lekko wilgotny ręcznik papierowy i schować do lodówki.

Czytaj też:
Jak zrobić dyniową kawę? Przepis na pumpkin spice latte – napój o smaku... jesieni

Właściwości kwiatów dyni

Kwiaty dyni nie tylko pięknie wyglądają. To zdrowy, wartościowy i niskokaloryczny produkt. Kwiaty dyni to źródło witamin C, A, D, E, K oraz witamin z grupy B. Zawierają też wapń, żelazo, potas i fosfor. Ich jedzenie wzmocni serce, pozytywnie wpłynie na odporność, ale też dobry wzrok i ładną skórę.

Jak wykorzystać kwiaty dyni

Kwiaty dyni mogą być zarówno głównym bohaterem dania, jak i dodatkiem do niego. Pomysłów na wykorzystanie tego składnika w kuchni jest wiele. Można je jeść na surowo. Wzbogacą smak jesiennych sałatek i dodadzą im koloru. Kwiaty dyni można ułożyć na wierzchu tarty serowej lub warzywnej i zapiec. Można je nadziewać i w ten sposób zapiekać lub smażyć. Kwiat wystarczy wypełnić dowolnym nadzieniem i zamknąć skręcając delikatnie końcówki płatków. Do nadziewania kwiatów idealnie sprawdzą się wyraziste masy serowe. Kwiaty dyni można też usmażyć w cieście naleśnikowym.

Przepis: Kwiaty dyni w cieście naleśnikowym

Ten przysmak znały już nasze prababcie. Smażone kwiaty dyni to pyszna przekąska.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
300 w każdej porcji

Składniki

  • świeże kwiaty dyni
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • szklanka mleka
  • pół szklanki wody gazowanej
  • jajko
  • sól
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj kwiaty dyniKwiaty dyni delikatnie opłucz i osusz na papierowym ręczniku. Każdy kwiat powinien mieć zostawiony kawałek łodyżki, za który będzie wygodnie złapać podczas jedzenia.
  2. Zrób ciasto naleśnikoweWszystkie składniki na ciasto wymieszaj. Ciasto powinno być gładkie i lekko lejące. Gęstość możesz regulować dodając więcej wody lub mąki.
  3. Smaż kwiaty dyniRozgrzej olej na patelni. Łap kwiaty za ogonek, zanurzaj w cieście naleśnikowym i kładź na rozgrzany olej. Smaż z obu stron na złoty kolor.
  4. Podaj do stołuUsmażone kwiaty odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawaj jako przekąskę. Dodatkiem do niej mogą być sery i jesienne owoce, np. gruszki czy winogrona.