Z owoców dyni przyrządza się pożywne zupy, robi ciasta czy po prostu traktuje je jako jesienną dekorację domu. Warto pamiętać, że dynia to także kwiaty o pięknych, żółtych płatkach. Te, które roślina wypuszcza jesienią, mają małe szanse, aby przekształcić się w owoce, więc bez żalu można je ścinać.
Skąd wziąć kwiaty dyni
To przysmak, którego nie kupi się w warzywniakach. Idealnie jeśli mamy własny ogród i posadzone w nim dynie. Jeśli nie - warto poszukać gospodarza w okolicy, który dynie hoduje. Na warzywnych targowiskach i ryneczkach dynie sprzedają sami rolnicy. To także okazja, aby poprosić o kwiaty. Trzeba jednak pamiętać, że to produkt, którego nie można zbyt długo przechowywać. Najlepiej przyrządzać kwiaty dyni od razu. Jeśli to niemożliwe, dobrze zawinąć je w lekko wilgotny ręcznik papierowy i schować do lodówki.
Czytaj też:
Jak zrobić dyniową kawę? Przepis na pumpkin spice latte – napój o smaku... jesieni
Właściwości kwiatów dyni
Kwiaty dyni nie tylko pięknie wyglądają. To zdrowy, wartościowy i niskokaloryczny produkt. Kwiaty dyni to źródło witamin C, A, D, E, K oraz witamin z grupy B. Zawierają też wapń, żelazo, potas i fosfor. Ich jedzenie wzmocni serce, pozytywnie wpłynie na odporność, ale też dobry wzrok i ładną skórę.
Jak wykorzystać kwiaty dyni
Kwiaty dyni mogą być zarówno głównym bohaterem dania, jak i dodatkiem do niego. Pomysłów na wykorzystanie tego składnika w kuchni jest wiele. Można je jeść na surowo. Wzbogacą smak jesiennych sałatek i dodadzą im koloru. Kwiaty dyni można ułożyć na wierzchu tarty serowej lub warzywnej i zapiec. Można je nadziewać i w ten sposób zapiekać lub smażyć. Kwiat wystarczy wypełnić dowolnym nadzieniem i zamknąć skręcając delikatnie końcówki płatków. Do nadziewania kwiatów idealnie sprawdzą się wyraziste masy serowe. Kwiaty dyni można też usmażyć w cieście naleśnikowym.
Przepis: Kwiaty dyni w cieście naleśnikowym
Ten przysmak znały już nasze prababcie. Smażone kwiaty dyni to pyszna przekąska.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 300 w każdej porcji
Składniki
- świeże kwiaty dyni
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- szklanka mleka
- pół szklanki wody gazowanej
- jajko
- sól
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotuj kwiaty dyniKwiaty dyni delikatnie opłucz i osusz na papierowym ręczniku. Każdy kwiat powinien mieć zostawiony kawałek łodyżki, za który będzie wygodnie złapać podczas jedzenia.
- Zrób ciasto naleśnikoweWszystkie składniki na ciasto wymieszaj. Ciasto powinno być gładkie i lekko lejące. Gęstość możesz regulować dodając więcej wody lub mąki.
- Smaż kwiaty dyniRozgrzej olej na patelni. Łap kwiaty za ogonek, zanurzaj w cieście naleśnikowym i kładź na rozgrzany olej. Smaż z obu stron na złoty kolor.
- Podaj do stołuUsmażone kwiaty odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawaj jako przekąskę. Dodatkiem do niej mogą być sery i jesienne owoce, np. gruszki czy winogrona.