Co to jest grzybowa kawa? Dodawanie grzybów do kawy staje się popularne

Dodano:
Filiżanka kawy Źródło: Materiały partnera
Chociaż grzyby od dawna są stosowane w medycynie, szczególnie w krajach azjatyckich, dodawanie ich do kawy jest nowym zjawiskiem, które zyskuje na popularności. Napój smakuje zaskakująco podobnie do zwykłej kawy i jest korzystny dla zdrowia.

Do przygotowania kawy grzybowej, która uznawana jest za napój leczniczy, można użyć wielu gatunków chińskich grzybów, takich jak:

  • chaga,
  • reishi,
  • lwia grzywa,
  • cordyceps.
Każdy gatunek zawiera naturalne związki silnie działające na nasz organizm. Ekstrakty, które dodawane są do kawy, powstają z jednego rodzaju grzyba lub łączą ze sobą kilka odmian.

Sposób przygotowania ekstraktu

Żeby przygotować grzybowy ekstrakt, owocniki grzybów są wyodrębniane, suszone i mielone na proszek. Taki proszek jest dodawany do granulek kawy rozpuszczalnej, palonych zmielonych ziaren kawy lub strąków.

Korzyści płynące z picia grzybowej kawy

Jak wskazują badania, chińskie grzyby są bogate w przeciwutleniacze, minerały i witaminy, takie jak: witaminy z grupy B, witamina D, selen, miedź, potas i fosfor. Zawierają również polisacharydy, które mają działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Ponadto kawa zawierająca grzybowy ekstrakt ma mniejszą zawartość kofeiny, co może pomóc osobom, które chcą się od niej odzwyczaić. Grzybowa kawa jest też mniej kwaśna w smaku.

Grzyby reishi

Grzyby reishi to doskonały środek w walkce ze zmęczeniem. Stwierdzono również ich działanie przeciwnowotworowe i podnoszące odporność immunologiczną. Prozdrowotne efekty reishi wynikają z zawartości w nich związku zwanego kwasem ganoderynowym, który ma strukturę chemiczną podobną do hormonów steroidowych. Natomiast zawartość beta–glukanów w tych grzybach reguluje poziom glukozy i cholesterolu.

Grzyby chaga

Grzyby chaga wykorzystywane są od lat w leczeniu gruźlicy, chorób wątroby, zapalenia żołądka, raka przewodu pokarmowego, chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy. Ze względu na zawartość polifenoli i flawonoidów są uznawane za silny przeciwutleniacz.

Lwia grzywa

Te grzyby wykazują działanie podobne do antybiotyku oraz działanie hamujące rozwój nowotworów. Dlatego wykorzystywane są w walce z rakiem. Zauważono również, że obniżają poziom cukru, pomagają chronić serce, nerki i mózg oraz łagodzą objawy lęku i depresji.

Cordyceps

Cordyceps zostały zbadane pod kątem ich zdolności do obniżania ciśnienia krwi. Stwierdzono, że mają również działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, i przeciwwirusowe, a także wzmacniają układ odpornościowy i zapobiegają otyłości.

Jak przygotować kawę grzybową?

Możesz przygotować kawę grzybową w taki sam sposób, jak zwykłą filiżankę kawy. Wystarczy dodać do filiżanki kawy grzybowy proszek. Kawa dobrze smakuje ze śmietaną lub mlekiem kokosowym, cynamonem oraz odrobiną miodu lub syropu klonowego.

Źródło: Verywell Fit
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...