Te kotlety biją na głowę mielone. Zrobisz je w kwadrans i pokochasz od pierwszego kęsa
Nawet najlepsze kotlety mielone, schabowe, cukiniowe czy jajeczne mogą się z czasem znudzić. Szukając sposobu na urozmaicenie codziennego menu, sięgnęłam po pewne niepozorne warzywo. Zazwyczaj wykorzystuję je jedynie jako dodatek do potraw, ale postanowiłam, że w tym daniu będzie grało pierwsze skrzypce. Ta decyzja okazała się strzałem w dziesiątkę. Rodzina była zachwycona.
Te kotleciki to nowy kulinarny hit
Dziś chciałabym ci polecić kotlety warzywne w zupełnie nowej odsłonie. Zaskakują od pierwszego kęsa. Ich sekretem jest delikatnie słodka, złocista, lekko chrupiąca cebula. W połączeniu z mąką i paroma innymi dodatkami tworzy kulinarny hit, który spokojnie może konkurować z największymi przysmakami polskiej kuchni.
Te kotleciki są nie tylko pyszne, ale też uniwersalne. Świetnie pasują niemal do wszystkiego. Możesz je podać „solo” albo w towarzystwie ziemniaków, ryżu, pieczywa czy kaszy. Doskonale łączą się też z różnego rodzaju sosami, na przykład czosnkowym, pomidorowym czy koperkowym. Wspaniale smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Przepis: Kotleciki cebulowe
To świetna alternatywa dla klasycznych mielonych czy schabowych.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 154 w każdej porcji
Składniki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- pół łyżeczki pieprzu
- 2 jajka
- 100 g mąki
Dodatkowo:
- tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówObierz cebulę i pokrój w drobną kostkę. Przeciśnij czosnek przez praskę
- Łączenie składnikówDo pokrojonej cebuli dodaj czosnek, jajko i przyprawy. Połącz wszystkie składniki. Na koniec dosyp mąkę i jeszcze raz dokładnie wymieszaj całość.
- Smażenie kotlecikówSmaż porcje ciasta na rozgrzanej patelni. Kotleciki powinny mieć złoty kolor.
Cebula – niedoceniony składnik, który potrafi zaskoczyć
Cebula jest jednym z najczęściej wykorzystywanych produktów w polskiej kuchni. Zwykle pełni jednak w daniach funkcję tła. Używamy jej do zup, sosów, gulaszy, kanapek, ale na ogół jest jedynie dodatkiem, który ma podkreślić smak mięs. Rzadko gra w potrawie pierwsze skrzypce. A szkoda, bo to warzywo wykazuje wiele cennych właściwości. Zawiera kwercetynę. To silny przeciwutleniacz, który wspiera odporność, neutralizuje wolne rodniki i redukuje stany zapalne. W dodatku wspomaga trawienie, pracę serca i reguluje poziom glukozy we krwi. Odgrywa ważną rolę w profilaktyce wielu chorób, w tym nowotworów. Warto podkreślić, że największe ilości tego cennego antyoksydantu ma w swoim składzie cebula czerwona.