Węglowodany są niezbędnym elementem codziennej diety, a ich drastyczne ograniczenie ma fatalny wpływ na zdrowie. W rzeczywistości tylko niektóre rodzaje węglowodanów powinniśmy eliminować, ponieważ faktycznie przynoszą więcej szkody niż pożytku. Jednak węglowodany są nam potrzebne, gdyż są doskonałym źródłem energii. Owszem, jedzenie prostych węglowodanów, które znajdziemy w białym pieczywie, krakersach, makaronie czy ciastkach mają fatalny wpływ na zdrowie i sylwetkę – podnoszą poziom cukru we krwi, sprzyjają powstawaniu stanów zapalnych. Ale węglowodany złożone, które znajdziemy w pełnoziarnistych produktach, warzywach, owocach, kaszach czy fasoli mają korzystny wpływ na zdrowie – dodają energii, ale też sprzyjają odchudzaniu i utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Dlatego też węglowodanów nie trzeba drastycznie ograniczać, a jedynie mądrze je wybierać. To jest podstawą zachowania dobrego zdrowia.
Objawy świadczące o niedoborze węglowodanów
Kiedy w codziennej diecie brakuje węglowodanów, organizm zaczyna się buntować i szybko daje znać, że odżywiamy się niewłaściwie. To bardzo subtelne objawy, które łatwo zbagatelizować. Obejmują:
-
Nieświeży oddech. Dzieje się tak, ponieważ organizm zaczyna spalać tłuszcz i białko, by zapewnić sobie energię. Konsekwentne spożywanie mniej niż 50 gramów węglowodanów dziennie utrzymuje ciało w ketozie. Nieświeży oddech jest jednym z objawów towarzyszących diecie ketogenicznej.
-
Drażliwość. Węglowodany mają wpływ na produkcję serotoniny – substancji odpowiedzialnej między innymi za nasz nastrój. Mogą wystąpić również problemy z koncentracją i pamięcią.
-
Bóle głowy, ponieważ mózg potrzebuje węglowodanów dla maksymalnej funkcjonalności. Ponadto poziom cukru we krwi spada podczas cięcia węglowodanów, w wyniku czego często pojawiają się bóle głowy.
-
Wzdęcia. Ograniczenie węglowodanów złożonych automatycznie wiąże się z redukcją ilości spożywanego błonnika pokarmowego. To może natomiast prowadzić do wzdęć i zaparć.
-
Złe samopoczucie. Mogą występować nudności, zawroty głowy, ból, stan zapalny, rozstrój żołądka, zmęczenie i wymioty. Ograniczenie węglowodanów powoduje znaczny spadek energii i dobrego samopoczucia. Grypopodobne objawy mogą utrudnić normalne funkcjonowanie. Pojawia się ospałość i zmęczenie. Mięśnie, które nie mają wystarczającej ilości glukozy, nie mogą właściwie funkcjonować, więc nawet prosty trening może okazać się niewiarygodnym wysiłkiem. Innym, charakterystycznym objawem jest ciągłe uczucie zimna.
-
Obsesja na punkcie pieczywa. Drastyczne ograniczenie danej grupy żywnościowej może (i często tak się dzieje) powodować obsesyjne myślenie o zakazanych produktach.
Zanim zdecydujesz się na dietę, opierającą się na drastycznym ograniczeniu węglowodanów, skonsultuj się z lekarzem lub dietetykiem, ponieważ niedobór węglowodanów może mieć poważne konsekwencje.
Czytaj też:
Regularnie pijesz dietetyczne napoje? Teraz przestaniesz