Chcesz schudnąć bez wysiłku? Zacznij dietetycznie gotować

Chcesz schudnąć bez wysiłku? Zacznij dietetycznie gotować

Dodano: 
Zdrowy posiłek
Zdrowy posiłek Źródło: Pexels / Quaz Amir
Skuteczne odchudzanie nie musi być życiową rewolucją. Czasem wystarczy wprowadzić kilka drobnych zmian, które pozwolą zdrowiej się odżywiać, a dodatkowo spowodują spadek masy ciała. Dowiedz się, jak zacząć dietetycznie gotować.

Odpowiednio przygotuj mięso
Wybieraj głównie białe mięso. Liczne badania udowodniły, że czerwone sprzyja chorobom układu sercowo-naczyniowego i tyciu. Zdejmuj skórę z drobiu i staraj się usuwać wszelki tłuszcz z mięsa. To prosty sposób, by ograniczyć ilość spożywanego tłuszczu.

Zacznij ważyć
Nie zgaduj, ile ważą twoje porcje, zacznij je ważyć. Dobrze, byś choć w podstawowym stopniu orientował się, ile kalorii zawierają produkty spożywcze, które jesz najczęściej. Ta wiedza pozwoli ci zapanować nad dziennym spożycie kalorii.

Nie podjadaj w trakcie gotowania
Tu skubniesz kawałek mięsa, tam spróbujesz sosu. Wiadomo, w trakcie gotowaniu trzeba czasem spróbować dania, czy aby na pewno jest dobrze doprawione, ale może się okazać, że podczas swojego "spróbowania" zjesz ilość odpowiadającą jednej porcji. A potem co? Usiądziesz do obiadu i znów zjesz kolejny posiłek.

Wprowadź więcej warzyw
Są niezwykle zdrowe, ale też sycące. Warzywa zawierają mnóstwo błonnika pokarmowego, który reguluje metabolizm i tłumi apetyt. Staraj się oskrobywać warzywa, zamiast obierać je ze skórki.

Zacznij inaczej gotować
Najczęściej wszystko smażysz? To duży błąd. Zacznij gotować na parze (kup odpowiedni garnek), częściej korzystaj z piekarnika. Rozważ też zakup woka. To praktyczny sprzęt, który pozwala gotować z niedużą ilością tłuszczu. Możesz też zainwestować w dobrą patelnie z nieprzywierającą powłoką. A czy wiesz, że niektóre produkty już same w sobie zawierają dużo tłuszczu i nie potrzebują go więcej do smażenia? Przykład? Mielona wołowina. Staraj się częściej gotować żywność w wodzie. Możesz też używać patelni grillowej.

Wybieraj zdrowe zamienniki
Zamiast białej mąki, sięgnij po pełnoziarnistą, razową. Zamiast białego cukru użyj np. ksylitolu. Zamień frytki na ziemniaki w mundurkach. Wybierz śmietanę o niskiej zawartości tłuszczu. Zamiast majonezu do sałatki, sięgnij po jogurt.

Ogranicz sól
Wszyscy jesteśmy przyzwyczajeni do solenia i w rezultacie mamy nadmiar sodu w diecie. Zacznij korzystać z różnych przypraw, a szybko się przekonasz, że odpowiedni sam można nadać daniu bez użycia solniczki.

Czytaj etykiety
Nie rób zakupów w biegu. Wówczas jest większa szansa, że kupisz niezdrowe produkty. Zacznij dokładnie czytać etykiety i wybieraj produkty o jak najkrótszej liście składników. Dietetyczne gotowanie wyklucza sztuczne dodatki do żywności.
Czytaj też:
Najskuteczniejsza metoda odchudzania? Ludzie jej nienawidzą