Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas. Po okresie Adwentu jesteśmy stęsknieni za smakowitościami, dlatego makowiec sprawdza się wówczas doskonale. Jest pełen dobroci: orzechów, słodkiego maku i rodzynek.
Istnieją różne rodzaje makowców, ale najpopularniejszym jest ten przygotowywany z ciasta drożdżowego. Taki też zaprezentowała Magda Gessler. Jak go upiec?
Makowiec Magdy Gessler: składniki
Aby zagnieść ciasto drożdżowe, należy przygotować następujące składniki:
- 1/4 l mleka
- 250 g cukru
- 50 g drożdży
- 2 całe jaja
- 8 żółtek
- 200 g masła
- 50 g smalcu
- ok. 750 g mąki
- szczypta soli.
Do przygotowania masy makowej potrzebne będą:
- 250 g maku
- 1/4 l mleka
- 1/4 l miodu
- 2 całe jaja
- 35 g cukru
- 100 g skórki z cytryny
- 100 g rodzynek
- 100 g orzechów włoskich
- 30 g masła.
Makowiec Magdy Gessler: przygotowanie
Masa makowa:
- Ugotuj mak w mleku, wystudź i zmiel trzykrotnie w maszynce do mięsa.
- Utrzyj cukier z żółtkami.
- Osobno ubij białka.
- Zasmaż na maśle skórkę startą z cytryny, .
- Dodaj skórkę, mak, bakalie, miód i żółtka utarte z cukrem, mieszaj nie zdejmując z ognia.
- Połącz masę makową delikatnie z ubitymi białkami.
Ciasto drożdżowe:
- Sporządź zaczyn z ciepłego mleka, drożdży i 50 g cukru i odstaw na chwilę, aż zacznie rosnąć.
- Wymieszaj na gładką masę jajka, żółtka i pozostały cukier.
- Połącz składniki. Dodawaj stopniowo mąkę, rozczyn i rozpuszczone masło ze smalcem.
- Po zagniecieniu ciasta nakryj czystą ściereczką i zostaw do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto i masa są gotowe, rozwałkuj ciasto i pokryj równomiernie masą. Zwiń w roladę i piecz w 180 stopniach Celsjusza przez 30-40 minut.
Upieczone ciasto po wystudzenia możesz przystroić prostym lukrem z cukru pudru, soku z cytryny i wody, a także posypać orzechami.
Czytaj też:
Kutia to starodawna, a smaczna potrawa wigilijna. Podpowiadamy, jak ją zrobićCzytaj też:
Oto, jak przyrządzić idealny wigilijny barszcz czerwony. Magda Gessler zdradziła swój przepisCzytaj też:
Postna kapusta z grzybami to stały punkt wieczerzy wigilijnej. Anna Lewandowska zdradziła swój przepisCzytaj też:
Anna Lewandowska zdradziła przepis na bezglutenowe pierniki świąteczne. Spróbujesz?