Jak skutecznie schudnąć? To jedno z najczęściej zadawanych pytań w sieci. Osoby, które poszukują na nie odpowiedzi natrafiają na mnóstwo różnych często sprzecznych porad. Czasem trudno odróżnić prawdziwe informacje od zwykłych dietetycznych mitów. Z pomocą przychodzi dietetyk Michał Wrzosek. Znany ekspert w jednym z ostatnich nagrań opublikowanych w internecie obala stereotypy dotyczące odchudzania. Możesz się nieźle zdziwić.
Najpopularniejsze mity na temat odchudzania
W swoim materiale Michał Wrzosek wymienia najpopularniejsze mity dotyczących odchudzania. Te wskazówki mogą pomóc osobom na diecie redukcyjnej i ułatwić im zrzucanie zbędnych kilogramów. Sprawdź, czy znasz stereotypy, z którymi rozprawia się ekspert. Oto one:
- nie jedz ziemniaków, bo tuczą – te warzywa mają wysoki indeks sytości (spożycie nawet niewielkiej ilości sprawia, że czujemy się najedzeni i nie mamy ochoty na przekąski czy słodycze),
- cukier tuczy bardziej niż miód – miód zawiera co prawda mniej kalorii w 100 gramach niż cukier, ale jedna łyżka miodu waży więcej niż ta sama ilość cukru (dla porównania łyżka miodu to 80 kcal, a łyżka cukru – 48 kcal),
- jedz mało, by schudnąć – skuteczne zrzucanie nadprogramowych kilogramów nie polega na drastycznym ograniczaniu wielkości zjadanych porcji, lecz przyswajaniu mniejszej liczby kalorii niż ta, którą organizm spala w ciągu dnia (liczy się przede wszystkim jakość spożywanych posiłków),
- śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia – każdy posiłek w ciągu dnia ma znaczenie, a złej jakości śniadanie złożone z wysokoprzetworzonych produktów może zniweczyć efekty odchudzania,
- tyjesz, bo jesz po osiemnastej – to nie pora dnia decyduje o przybieraniu na wadze, ale jakość posiłków i ogólny bilans kaloryczny,
- woda z cytryną pomaga schudnąć – nie ma na to żadnych naukowych dowodów,
- tyjesz od węglowodanów – największy wpływ na przyrost lub utratę masy ciała ma liczba spożywanych kalorii, a nie proporcje węglowodanów i tłuszczów w diecie,
- metabolizm zwalnia z wiekiem – zmienia się on w ciągu życia, ale nie tak szybko, jak się powszechnie uważa (tempo przemiany materii zaczyna spadać dopiero po sześćdziesiątym roku życia, ale tylko o 0,7 procent rocznie, więc zmiany te nie wpływają znacząco na powodzenie odchudzania),
- cukier brązowy lub trzcinowy jest lepszy od białego – wszystkie rodzaje cukru dostarczają podobnej liczby kalorii, czyli około 4 kcal na gram i nie różnią się między sobą, jeśli chodzi o właściwości.
Powodzenie odchudzania zależy przede wszystkim od jakości produktów, jakie lądują na naszym talerzu. Dobra dieta powinna być urozmaicona, bogata w białko i błonnik, a także witaminy oraz mikroelementy.
Co jeszcze ma wpływ na odchudzanie?
Duże znaczenie dla powodzenia odchudzania ma spożywanie posiłków bez pośpiechu, w spokojnej atmosferze, bez różnych rozpraszaczy, takich jak na przykład włączony telewizor, laptop czy telefon komórkowy. Uważne jedzenie zmniejsza bowiem ryzyko przyjęcia nadprogramowej kalorii. Pozwala też szybciej poczuć sytość. Nie należy zapominać również o roli, jaką aktywność fizyczna odgrywa w utracie nadprogramowych kilogramów. Wystarczy wysiłek o umiarkowanym natężeniu.
Czytaj też:
Nie rób tego, jeśli chcesz skutecznie schudnąć. Psychodietetyk wskazuje jeden nagminny błądCzytaj też:
Leczy otyłość i uczy empatii względem chorych. „Ginekolog powiedział mojej pacjentce, że zarwie mu fotel”