Ogórek jest jednym z najpopularniejszych warzyw. Możemy go kupić właściwie w każdym sklepie, niezależnie od pory roku. Mowa oczywiście o długich, świeżych ogórkach. Na te gruntowe musimy poczekać do późnej wiosny i lata. Niektórzy z nas uważają, że ogórki są pozbawione wartości odżywczych, a jedyną ich zaletą jest duża ilość wody. Prawdą jest, że ogórki rewelacyjnie nawadniają organizm. Ponadto są niskokaloryczne – to też niewątpliwie jest zaletą. A czy tylko dlatego warto po nie sięgać? A co z ogórkami kiszonymi?
Czytaj też:
Niedobór witamin – niepokojące sygnały
Świeże ogórki – zalety
-
Ogórki są bogatym źródłem witaminy K, która bierze udział w procesie krzepnięcia i odpowiada za wzmocnienie kości.
-
Zawierają mnóstwo wody, dzięki czemu stanowią idealną, letnią przekąskę. Można jeść je solo, na kanapce, dodawać do wody. Zapewniają uczucie orzeźwienia. Nie bez powodu ekstrakt z ogórków znajdziemy w różnych kosmetykach – ich zapach pobudza nas do działania i daje ukojenie. Nakładanie plastrów ogórka na powieki naprawdę ma sens – soki ogórkowe redukują opuchliznę.
-
Ogórki zawierają także przeciwutleniacze, które walczą z wolnymi rodnikami.
-
Są niskokaloryczne, a w ich składzie znajdziemy także błonnik pokarmowy, dzięki czemu ogórki stanowią świetny dodatek przy diecie odchudzającej.
-
Ogórki pomagają odświeżyć oddech i zwiększają produkcję śliny.
Co ciekawe, ogórki gruntowe warto obierać w odpowiedni sposób, by nie stały się gorzkie. Należy zawsze rozpoczynać obieranie od jaśniejszego końca i obierać w stronę ciemniejszej końcówki.
Czytaj też:
13 najlepszych witamin dla kobiet
Kiszone ogórki – zalety
Największą zaletą kiszonych ogórków jest to, że można je jeść przez cały rok. Po kiszonki najchętniej sięgamy jesienią i zimową, ponieważ wierzymy, że wspierają układ odpornościowy. Jednak kiszone ogórki możemy (i powinniśmy!) jeść także wiosną i latem.
-
Zawierają mnóstwo wody, więc gaszą pragnienie. Ich kwaśny smak pomaga się za to uporać z apetytem na słodycze.
-
Znajdziemy w nich mnóstwo witamin (witaminy z grupy B, ale także witaminę C, K, E, A), magnez, fosfor i potas.
-
Przyspieszają przemianę materii i ułatwiają wypróżnianie.
- Zapobiegają infekcjom i wspomagają układ odpornościowy dzięki dużej zawartości witaminy C.
- Zwiększają produkcję soków żołądkowych, ale powinny na nie uważać osoby zmagające się ze zgagą.
- Poprawiają stan skóry, włosów i paznokci.
-
Świetnie sprawdzają się w trakcie antybiotykoterapii, ponieważ wspierają wzrost dobrej flory jelitowej. Jak wszystkie inne kiszonki, także ogórki zawierają cenny kwas mlekowy, który ma cudowne właściwości prozdrowotne.
- Sprzyjają regulacji ciśnienia krwi.
Co ciekawe, kiszone ogórki (a także woda z kiszonych ogórków) pomagają szybciej uporać się z kacem. Warto pamiętać, że kiszenie jest jedną z najstarszych metod konserwowania żywności. Kiszonki to jedne z najzdrowszych przetworów, jakie mamy do wyboru. Warto pomyśleć o własnoręcznym przygotowaniu ogórków na zimę.
Czytaj też:
Nadmierne pocenie – co powinno zaniepokoić?