Naukowcy z University of East Anglia w Wielkiej Brytanii nawiązali współpracę z naukowcami z Harvard University w Cambridge, by sprawdzić, czy jagody i borówki (a mówiąc szerzej – wszystkie owoce w kolorze purpurowym) mogą pozytywnie wpływać na układ krążenia.
Badanie wykazało, że spożywanie jagód może zmienić profil metaboliczny osób z zespołem metabolicznym. Zespół metaboliczny opisuje zespół stanów, które obejmują wysokie ciśnienie krwi, nadmiar tkanki tłuszczowej w okolicach talii, wysoki poziom cukru we krwi oraz nieprawidłowe poziomy cholesterolu i trójglicerydów. Razem czynniki te zwiększają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy typu 2, a więc także przedwczesnego zgonu.
Dobroczynne antocyjany zawarte w owocach jagodowych
„Wcześniejsze badania wykazały, że ludzie, którzy regularnie jedzą jagody, mają mniejsze ryzyko rozwoju chorób, w tym cukrzycy typu 2 i chorób układu krążenia” – mówi główny badacz, prof. Aedin Cassidy. Antocyjany to rozpuszczalne w wodzie pigmenty, które mogą być czerwone, czarne, niebieskie lub fioletowe. Te flawonoidy są obecne w łodygach, liściach, kwiatach, korzeniach i owocach wielu roślin.
W badaniu wzięło udział 115 uczestników w wieku 50–75 lat, z których wszyscy zmagali się z nadwagą lub otyłością i mieli zespół metaboliczny. Badanie trwało 6 miesięcy, co czyniło je najdłuższym tego rodzaju.
Podzielili uczestników na trzy grupy:
-
Jedna grupa spożywała 1 szklankę (150 gramów) liofilizowanych sproszkowanych jagód dziennie.
-
Inna grupa spożywała pół szklanki (75 gramów) liofilizowanych sproszkowanych jagód dziennie.
-
Ostatnia grupa działała jako grupa kontrolna; otrzymała proszek podobny do proszku borówkowego, ale zawierający głównie dekstrozę, maltodekstrynę i fruktozę.
Na początku i na końcu badania naukowcy ocenili biomarkery oporności na insulinę, stanu lipidów i funkcję naczyń krwionośnych. Okazało się, że spożywanie 1 szklanki borówek dziennie prowadzi do trwałej poprawy funkcji naczyniowych i sztywności tętnic – co stanowi wystarczającą różnicę, aby zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia o 12–15%. Takich wyników nie osiągnęła druga grupa (75g).
Naukowcy opublikowali swoje odkrycia w „American Journal of Clinical Nutrition”.
Czytaj też:
Jak zadbać o zdrowie serca? 10 produktów, które musisz włączyć do diety