Bób jest doskonałym źródłem białka. Przy czym zawiera niewiele tłuszczu i stosunkowo mało kalorii. Zdecydowanie zalicza się do produktów, które powinny znaleźć się w zdrowej diecie. Szczególnie w okresie letnim, jako warzywo sezonowe.
W bobie znajdziemy także żelazo, magnez, miedź. Ważne, by podczas jego gotowania nie przesadzić z solą, ponieważ samo warzywo zawiera niedużo sodu, jednak po dodaniu go do wody, można przesadzić i doprowadzić np. do nagłego skoku ciśnienia po spożyciu warzywa.
Ile kalorii ma bób?
W 100g bobu znajdziemy około 88 kalorii. Szklanka ugotowanego przysmaku to niecałe 200 kalorii.
Czy na diecie odchudzającej mogę jeść bób?
Posiłek to nie tylko kalorie – to także cała, potencjalna masa dobroczynnych składników odżywczych, które należy brać pod uwagę podczas planowania posiłków. Bób jest kalorycznym warzywem jeśli porównamy go np. z kapustą, ale jest to równocześnie doskonałe źródło białka roślinnego i błonnika pokarmowego.
1 kg bobu może dostarczyć nawet 800 kalorii – to wyjątkowo dużo. Zdecydowanie lepiej (jeśli nie potrafimy zachować umiaru) kupić paczkę bobu o wadze 0,5 kg. Wtedy dostarczymy do organizmu około 400 kcal, co może stanowić porcję kalorii, odpowiadającą obiadowi. I doceniajmy fakt, że bób bardzo szybko daje uczucie sytości. Możemy jeść go na diecie, ale z pewnością trzeba zachować zdrowy rozsądek.
Czytaj też:
Ile kalorii mają maliny? Czy mogą jeść je diabetycy?