Maliny rewelacyjnie smakują – o tym nikomu nie trzeba mówić. Warto jednak wspomnieć o ich prozdrowotnych właściwościach. Zawierają bardzo dużo błonnika, przez co sprzyjają zdrowiu jelit i usprawniają metabolizm organizmu. Maliny są dobrym źródłem beta-karotenu, silnego przeciwutleniacza, który potrafi walczyć z wolnymi rodnikami. Owoce te poprawiają odporność organizmu, łagodzą biegunki i niestrawność.
Maliny są też bogatym źródłem witamin i minerałów: witaminy C i E, potas, wapń, fosfor, kwas foliowy.
Ile kalorii mają maliny?
Obsesyjne liczenie kalorii raczej nikomu nie wyjdzie na zdrowie. Szczególnie, gdy mówimy o owocach i warzywach. Jednak niektóre diety właśnie na tym się opierają. Wówczas znajomość kaloryczności podstawowych produktów jest niezbędna.
W 100g malin znajdziemy tylko 25 kalorii. Dobra wiadomość jest też taka, że owoce te mają wyjątkowo niski indeks glikemiczny, a więc nie powodują skoków poziomu cukru we krwi.
Maliny rewelacyjnie smakują na surowo (unikajmy cukru i śmietany!), ale można produkować z nich także soki i przetwory (np. dżemy).
Czytaj też:
Ile kalorii ma arbuz i czy można jeść go bez umiaru?