Rosół to tradycyjna polska zupa, często przygotowywana na niedzielny obiad. Jak zrobić doskonały rosół? W kuchni „Dzień Dobry TVN” Jan Kuroń przygotował rosół tradycyjny, bulion warzywny i bulion rybny. Czym się od siebie różniły? Obejrzyj materiał wideo:
Jak zrobić doskonały rosół?
Jan Kuroń klasyczny rosół robi na indyku. Sekret stanowi duża ilość przypraw. Kucharz zwrócił uwagę na to, że wiele osób stosuje za mało ziela angielskiego czy liści laurowych, on sam dodaje ich aż 10-15 sztuk. Dobrze, by rosół na mięsie odstał przez noc. Kuroń dodaje także marchewkę, pietruszkę, selera, cebulę i pora. Zaskoczeniem może być kawałek białej kapusty, która dodaje słodyczy. Można dorzucić także natkę pietruszki i kawałek cukinii, jeśli mamy.
Warto pamiętać, że rosół po ostudzeniu z powodzeniem można mrozić i wykorzystać w późniejszym czasie. Sprawdzi się doskonale jako podstawa innych zup, ale też sam w sobie, z dodatkiem ulubionego makaronu, może być doskonałym, rozgrzewającym daniem, które przyda się w czasie infekcji.
Czytaj też:
Dietetyk kliniczny: „Liczba posiłków w diecie nie jest istotna”. Jest pewne „ale”