Jajka możemy kupić właściwie w każdym sklepie spożywczym, a z ich pomocą mozemy wykonać wiele różnych potraw i deserów. Zdaniem dietetyków są dobrym źródłem białka. Jeśli znudziła ci się tradycyjna jajecznica, spróbuj wykonać jedno z dań, polecanych przez Andrzeja Polana.
W kuchni programu „Dzień dobry TVN” Andrzej Polan pokazał oryginalne przepisy na dania jajeczne, które nieco różnią się od klasycznych sadzonych czy jajecznicy. Jak przygotować kajzerki z zapiekanym jajkiem?
Ile kalorii ma jajko?
Produkt | Kalorie |
---|---|
Białko surowe 100g | 36 |
Całe jajko surowe 100 g | 147 |
Całe jajko surowe 1, kat XL (67g) | 98 |
Całe jajko surowe 1, kat L (61g) |
90 |
Całe jajko surowe 1, kat M (57g) |
84 |
Całe jajko surowe 1, kat S (47g) |
69 |
Jajecznica z mlekiem 100 g | 247 |
Jajecznica z mlekiem dwujajeczna (120g) | 296 |
Jajko smażone na oleju roślinnym 100g | 179 |
Średnie jajko (60g) smażone na oleju roślinnym | 107 |
Jajko ugotowane 100g | 147 |
Jajko ugotowane 1, kat XL (67g) | 98 |
Jajko ugotowane 1, kat L (61g) | 90 |
Jajko ugotowane 1, kat M (57g) | 84 |
Jajko ugotowane 1, kat S (47g) | 69 |
Jajko w koszulkach 100 g | 147 |
Jajko w koszulkach średnie (50g) | 74 |
Żółtko surowe 100 g | 339 |
W jednym jajku znajdziemy witaminy A, B2, B5, B12, kwas foliowy, fosfor i dość sporo selenu. Jajka zawierają również przyzwoite ilości witaminy D, witaminy E, witaminy K, witaminy B6, wapnia i cynku. Należy jednak pamiętać, że wartości odżywcze jajka są uzależnione od chowu kur.
Czytaj też:
Jak zrobić idealne placki ziemniaczane? Swój przepis zdradza Jan Kuroń
Źródło: X-news / Zdrowie Wprost