Boczniaki to grzyby, które mają bardzo łatwo przyswajalne białko, z powodzeniem mogą zastąpić mięso w naszej diecie. W kuchni „Dzień Dobry TVN” Piotr Kucharski pokazał, jakie dania można z nich przygotować. Kucharz zrobił, m.in. gulasz z boczniaków z jarmużem i… sokiem jabłkowym, wegetariańską grochówkę i marynowane boczniaki z ryżem w azjatyckim stylu.
Boczniaki – właściwości odżywcze
Boczniaki są niskokaloryczne i nie zawierają glutenu – oznacza to, że idealnie sprawdzą się w diecie bezglutenowej. Dodatkowe plusy? Praktycznie nie zawierają tłuszczu i cholesterolu. Znajdziemy w nich też śladową ilość sodu.
Są natomiast dobrym źródłem białka i błonnika, kwasu foliowego, żelaza, cynku, potasu, fosforu, selenu, witamin C i D, a także witamin z grupy B (B1, B3, B5 i B12).
Trzeba więc przyznać, że boczniaki to produkt idealny, gdy jesteśmy na diecie odchudzającej lub gdy po prostu staramy się zdrowo odżywiać. Spożywanie boczniaków w ramach zdrowej diety przyczynia się do zalecanych wymagań żywieniowych.
Czytaj też:
6 korzyści, płynących z odstawienia alkoholu na miesiąc