W „Dzień Dobry TVN” Daria Ładocha, Koło Gospodyń „Malowane Szminką” i Antek Smykiewicz rozważali nad najlepszym smakiem sałatki jarzynowej. Jakim przepisem podzieliła się Daria Ładocha? Blogerka zdradziła też, kilka swoich sprawdzonych sposobów i patentów na tę tradycyjną potrawę.
Czy rezygnować z majonezu?
Majonez o wysokiej zawartości tłuszczu jest często uważany za niezdrowy. Jest to głównie tłuszcz, a zatem gęsta kaloria, więc łatwo jest szybko dodać kalorie i tłuszcz, gdy nie zwracasz uwagi na wielkość porcji.
Ponadto niektóre osoby omijają popularną przyprawę ze względu na obawy, że niewłaściwie przechowywany majonez może być siedliskiem bakterii. Prawda jest taka, że dzięki starannemu doborowi, odpowiedniemu przygotowaniu i przechowywaniu oraz umiarkowanemu użyciu majonez może być pysznym i zdrowym dodatkiem do diety niskowęglowodanowej.
W zależności od rodzaju stosowanej diety majonez może być dla ciebie dobry lub zły. Majonez to głównie olej, więc jest to wysokotłuszczowa i bogata w kalorie przyprawa. Dobrą wiadomością jest to, że prawie każdy jadalny olej może być użyty do produkcji majonezu, więc sam olej jest największym czynnikiem wpływającym na zdrowie przepisu.
Czytaj też:
Jak pić (i jeść) w święta, by nie żałować?