Jedzenie makaronu w pewnych określonych okolicznościach skutkuje niewielką utratą wagi, jak wynika z badań.
Czy makaron jest dla nas dobry?
Autor badania Laura Chiavaroli, dr Laura Chiavaroli z University of Toronto w Ontario w Kanadzie, powiedziała, że chociaż makaron należy do rafinowanych węglowodanów, ma niski indeks glikemiczny. Pożywienie o niższym IG jest bardziej sycące i opóźnia pojawienie się uczucia głodu.
Badanie zostało opublikowane 2 kwietnia w BMJ Open. Naukowcy dokonali przeglądu 32 badań z udziałem 2448 osób dorosłych, w których oceniano wpływ makaronu na globalne i regionalne pomiary zawartości tłuszczu w organizmie w kontekście diety o niskim IG.
Badanie wykazało, że ludzie, którzy jedli makaron, stracili prawie 0,7 kg funta w ciągu 12 tygodni w porównaniu z osobami, które przestrzegały diety z wyższym IG. Badanie wykazało podobny wzorzec utraty wagi w ciągu 24 tygodni. „To odkrycie ma szczególne znaczenie, ponieważ wiele badań nad dietą jest skutecznych w wykazaniu utraty wagi w krótkim okresie, ale nie w perspektywie długoterminowej” – napisali autorzy.
Teraz, kiedy prawdopodobnie obawiasz się makaronu trochę mniej, rozwiąż nasz quiz i sprawdź, jak wiele o nim wiesz!
Czytaj też:
Jak jeść węglowodany, żeby nie przytyć? Musisz pamiętać o 3 rzeczachCzytaj też:
Niespodziewane korzyści zdrowotne makaronu. Nie jest tak zły, jak uważamy?Czytaj też:
Czym jest skrobia oporna? Oto 8 produktów bogatych w ten składnik