Słodycze nie zawsze muszą budzić wyrzuty sumienia. Oto 3 przepisy na zdrowe ciasteczka

Słodycze nie zawsze muszą budzić wyrzuty sumienia. Oto 3 przepisy na zdrowe ciasteczka

Dodano: 
Silikonowa mata do pieczenia
Silikonowa mata do pieczenia Źródło: Shutterstock
Masz ochotę na małe co nieco, ale nie chcesz zapychać się cukrem? Wypróbuj jeden z tych przepisów na ciastka.

Słodkie wypieki mają to do siebie, że można przyrządzić je w wersji dietetycznej. Wystarczy nie dodawać dużej ilości cukru i słodzików, zrezygnować z ciężkich kremów i włączyć niektóre zdrowe produkty. Mogą to być np. płatki owsiane, masło orzechowe lub owoce. Oto pomysły na przygotowanie trzech rodzajów zdrowych i dietetycznych ciastek.

Ciastka z masłem orzechowym

Składniki:

  • 1 szklanka masła orzechowego
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 1 duże jajko
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 170°C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
  2. Używając miksera ubij wszystkie składniki w dużej misce, aż do całkowitego połączenia.
  3. Uformuj ciastka i wyłóż na przygotowaną blachę do pieczenia.
  4. Piecz, aż ciasteczka zaczną lekko rumienić na brzegach, 8 do 10 minut.
  5. Pozostaw do ostygnięcia na 5 minut.

Ciastka kokosowe bez pieczenia

Składniki:

  • 1 1/2 szklanki masła orzechowego
  • 1 szklanka mąki kokosowej
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • Szczypta soli
  • Pokruszona gorzka czekolada
  • 1 łyżka oleju kokosowego

Sposób przygotowania:

  1. W średniej misce połącz masło orzechowe, mąkę kokosową, cukier, wanilię i sól. Mieszaj do gładkości masy.
  2. Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Za pomocą małej łyżeczki do ciastek uformuj ciastka z masy i ułóż na tacy.
  3. Włóż tacę na ok. godzinę do zamrażarki.
  4. W średniej misce wymieszaj rozpuszczoną czekoladę i olej kokosowy.
  5. Wyjmij ciastka, nabijaj je kolejno na widelec i zanurzaj w masie czekoladowej. Następnie znów kładź na tacy.
  6. Ponownie włóż do zamrażarki na ok. 15 minut.
  7. Podawaj na zimno.

Ciastka migdałowe

Składniki:

  • 2 szklanki mąki migdałowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 szklanki masła
  • 3 łyżki miodu
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka sody
  • ekstrakt z wanilii
  • pokruszona gorzka czekolada (ilość według uznania)
  • sól morska

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 170 ºC i wyłóż blachę papierem do pieczenia.
  2. W dużej misce wymieszaj mąkę migdałową, sodę i sól. Dodaj masło, miód, jajko i wanilię i ubij mikserem ręcznym.
  3. Dodaj kawałki czekolady i wymieszaj łyżką.
  4. Uformuj ciasteczka i przenieś je na przygotowaną blachę do pieczenia. Posyp ciasteczka solą morską.
  5. Piecz od 13 do 15 minut, aż brzegi będą złote.

Smacznego!

Czytaj też:
Zacznij zdrowo Nowy Rok: Przepis na domowe ciasteczka owsiane

Opracowała:
Źródło: Delish
Przyjemność z natury Poznaj produkty Partner serwisu Smaki.pl