Masz ochotę na małe co nieco, ale nie chcesz zapychać się cukrem? Wypróbuj jeden z tych przepisów na ciastka.
Słodkie wypieki mają to do siebie, że można przyrządzić je w wersji dietetycznej. Wystarczy nie dodawać dużej ilości cukru i słodzików, zrezygnować z ciężkich kremów i włączyć niektóre zdrowe produkty. Mogą to być np. płatki owsiane, masło orzechowe lub owoce. Oto pomysły na przygotowanie trzech rodzajów zdrowych i dietetycznych ciastek.
Ciastka z masłem orzechowym
Składniki:
- 1 szklanka masła orzechowego
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 1 duże jajko
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 170°C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
- Używając miksera ubij wszystkie składniki w dużej misce, aż do całkowitego połączenia.
- Uformuj ciastka i wyłóż na przygotowaną blachę do pieczenia.
- Piecz, aż ciasteczka zaczną lekko rumienić na brzegach, 8 do 10 minut.
- Pozostaw do ostygnięcia na 5 minut.
Ciastka kokosowe bez pieczenia
Składniki:
- 1 1/2 szklanki masła orzechowego
- 1 szklanka mąki kokosowej
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- Szczypta soli
- Pokruszona gorzka czekolada
- 1 łyżka oleju kokosowego
Sposób przygotowania:
- W średniej misce połącz masło orzechowe, mąkę kokosową, cukier, wanilię i sól. Mieszaj do gładkości masy.
- Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Za pomocą małej łyżeczki do ciastek uformuj ciastka z masy i ułóż na tacy.
- Włóż tacę na ok. godzinę do zamrażarki.
- W średniej misce wymieszaj rozpuszczoną czekoladę i olej kokosowy.
- Wyjmij ciastka, nabijaj je kolejno na widelec i zanurzaj w masie czekoladowej. Następnie znów kładź na tacy.
- Ponownie włóż do zamrażarki na ok. 15 minut.
- Podawaj na zimno.
Ciastka migdałowe
Składniki:
- 2 szklanki mąki migdałowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 szklanki masła
- 3 łyżki miodu
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka sody
- ekstrakt z wanilii
- pokruszona gorzka czekolada (ilość według uznania)
- sól morska
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 170 ºC i wyłóż blachę papierem do pieczenia.
- W dużej misce wymieszaj mąkę migdałową, sodę i sól. Dodaj masło, miód, jajko i wanilię i ubij mikserem ręcznym.
- Dodaj kawałki czekolady i wymieszaj łyżką.
- Uformuj ciasteczka i przenieś je na przygotowaną blachę do pieczenia. Posyp ciasteczka solą morską.
- Piecz od 13 do 15 minut, aż brzegi będą złote.
Smacznego!
Czytaj też:
Zacznij zdrowo Nowy Rok: Przepis na domowe ciasteczka owsiane
Źródło: Delish