Pizza arbuzowa – hit letnich deserów. Sprawdź, jak ją przygotować

Pizza arbuzowa – hit letnich deserów. Sprawdź, jak ją przygotować

Dodano: 
Pizza arbuzowa
Pizza arbuzowaŹródło:Shutterstock
Pizza owocowa, w której „ciastem” jest arbuz, a dodatkami jagody to coś, co musisz wypróbować tego lata.

Lato tuż-tuż, a ty szukasz pomysłów na zdrowe, orzeźwiające desery? Trafiliśmy w punkt! Pizza arbuzowa nie tylko spełni twoje wymagania, ale i będzie wyjątkową dekoracją każdego stołu. Z pewnością nie przejdą obok niej obojętnie dzieci, które zajadając świeże owoce dostarczą organizmowi mnóstwa witamin.

Pizza arbuzowa – jak ją przygotować?

Składniki:

  • jogurtu naturalny lub serek waniliowy (1 opakowanie)
  • dojrzały arbuz
  • świeże owoce: truskawki, jagody, mandarynki
  • świeża mięta do dekoracji
  • garść włoskich orzechów

Sposób przygotowania:

  1. Przekrój arbuza na pół. Następnie ukrój płat o grubości ok. 1,5 cm. Powstały „spód do pizzy” przekrój na mniejsze części.
  2. Spód posmaruj grubą warstwą serka lub jogurtu naturalnego.
  3. Umyj owoce i pokrój je w drobniejsze kawałki. Następnie rozłóż je na pizzy.
  4. Posyp wszystkie kawałki garścią orzechów.
  5. Udekoruj danie listkami mięty.
  6. Gotowe! Możesz podać pizzę gościom.

Arbuz – właściwości odżywcze

Arbuz zdecydowanie powinien być elementem zdrowej, zbilansowanej diety. Jednocześnie, ze względu na niedużą ilość kalorii i dużą zawartość wody, jest polecany osobom, które próbują zrzucić zbędne kilogramy. W arbuzie znajdziemy także sporo błonnika pokarmowego, witaminy C i kwasu foliowego. Sprzyja detoksykacji organizmu poprzez działanie moczopędne.

Pestki arbuza są doskonałym źródłem magnezu, który powinniśmy dostarczać naszemu organizmowi każdego dnia. Magnez jest niezbędny dla wielu funkcji metabolicznych, pomaga utrzymać na wysokim poziomie funkcję nerwów i mięśni, a także układu odpornościowego, serca i kości.

Czytaj też:
Sałatka owocowa: 3 przepisy, które cię zachwycą

Opracowała:
Źródło: Goodhousekeeping