Sałatka owocowa to dobry wybór na śniadanie, podwieczorek czy kolację, gdy masz ochotę na coś zdrowego i smacznego, a nie chcesz tracić dużo czasu na gotowanie. Wybierz więc któryś z poniższych przepisów i rozkoszuj się pysznym owocowym smakiem!
Przepisy na sałatkę owocową
W Polsce tylko latem możemy korzystać z obfitości świeżych owoców rosnących w naszym kraju, jednak i zimą, jesienią czy wiosną można wykorzystać w przepisie na sałatkę owocową akurat te składniki, które są dostępne w sklepach.
Przepis na sałatkę zimową
Składniki (na 2 osoby):
- 2 banany
- 4 mandarynki
- 1 jabłko
- 2 kiwi
- 4 połówki brzoskwini z puszki
- 4 plastry ananasa z puszki
- rodzynki (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Banany pokrój w plasterki, mandarynki na małe kawałki (każdy plasterek na pół), jabłka w kostkę, kiwi również, podobnie z brzoskwiniami i ananasem. Wymieszaj wszystkie owoce w misce, dodaj rodzynki. Możesz dolać do sałatki odrobinę soku z ananasów lub brzoskwiń. I gotowe!
Przepis na sałatkę witaminową
Nie tylko pyszny, ale i bardzo zdrowy, zawierający również warzywa.
Składniki (na 2 osoby):
- 3 plastry ananasa z puszki
- 1/4 grejpfruta
- pół czerwonej i żółtej papryki
- 3 listki sałaty masłowej
- pół łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka soku z ananasa
- sól
Sposób przygotowania:
Pokrój ananasa na kostkę, z papryki usuń gniazda nasienne, a następnie ją również pokrój w kostkę. Z grejpfruta usuń białe osłonki, a miąższ pokrój, bez niespodzianki, w kostkę. Następnie wymieszaj z owocami listki sałaty, a sok z ananasa połącz z olejem rzepakowym i dopraw odrobiną soli. Polej tak przygotowanym sosem sałatkę. Smacznego!
Przepis na sałatkę owocową z jogurtem
Przepis na zdrową sałatkę z egzotyczną nutą mango.
Składniki (na dwie osoby):
- 200 g winogron
- 1 pomarańcza
- 1 mango
- sok z jednej cytryny
- 3 łyżki otrąb
- 1 łyżka płynnego miodu
- 400 ml jogurtu naturalnego
Sposób przygotowania:
Wszystkie owoce pokrój w kostkę, a następnie przełóż do miski i polej sokiem z cytryny. Całość dokładnie wymieszaj, następnie dodaj miód i znów wymieszaj. Tak przygotowaną sałatkę owocową polej jogurtem naturalnym i posyp otrębami. Smacznego!
Dlaczego warto jeść sałatki owocowe?
Owoce znajdują się u samej podstawy piramidy produktów, które potrzebujemy, by zdrowo żyć. Warto jednak dodać, że umieszczone są one na jednym poziomie z warzywami, jednak stosunek ilości zjedzonych warzyw do owoców powinien wynosić 3:1. Jeśli więc wolisz owoce niż warzywa i te drugie trudno ci przemycić w diecie, możesz to zrobić właśnie w sałatce owocowej – dodaj niepostrzeżenie np. paprykę czy kukurydzę do dania z przewagą owoców i już twoje dzienne spożycie warzyw się zwiększy.
Trudno powiedzieć, by istniał niewłaściwy przepis na sałatkę owocową. Jednym z najczęstszych jej składników jest banan, poprawiający zdrowie kości, pomagający regulować poziom ciśnienia krwi i zapobiegać niedokrwistości. Z kolei jabłka to cenne źródło flawonoidów i błonnika pokarmowego. Warto dodawać je do sałatek tym bardziej, że Polska słynie z najsmaczniejszych jabłek, jest jednym z głównych światowych eksporterów tych owoców.
Cytrusy z kolei słyną jako źródło witaminy C, a ich częste stosowanie może również pomóc obniżyć poziom ciśnienia krwi. Warto też wspomnieć o wielu innych owocach sezonowych, których w Polsce latem dostatek: truskawkach, czereśniach, wiśniach, jagodach, arbuzach, agreście, porzeczkach – możesz je dodawać do sałatek niemal dowolnie, tak, jak lubisz najbardziej.
Sałatkę owocową można oczywiście spożywać na świeżo, jak i po wyjęciu jej z lodówki, jednak warto pamiętać, że miąższ niektórych owoców, np. bananów czy jabłek po jakimś czasie ciemnieje.
Czytaj też:
Zasady zbilansowanej diety są proste – ale czy na pewno je znasz?