Kotlety z batatów to pomysł na pyszne i zdrowe danie, które zasmakuje całej rodzinie. Są lekko słodkie w smaku, a jednocześnie sycące. W dodatku bardzo zdrowe! Dzięki zawartości kaszy jaglanej i innych dodatków dostarczają wielu witamin i minerałów. Jak je przyrządzić i z czym podawać?
Czym są kotlety z batatów?
Kotlety te przyrządza się z wykorzystaniem słodkich pieczonych ziemniaków, czyli batatów oraz kaszy jaglanej. Inne składniki są dowolne i zależą od prywatnych upodobań kulinarnych.
Danie to będzie dobrze komponowało się zarówno z natką pietruszki czy bazylią, jak i z ziarnami sezamu, czosnkiem lub cebulką. Można je podawać z lekko kwaśnym dipem z limonki lub bardziej słodkim miodowym dressingiem.
Wartości odżywcze kotletów z batatów i kaszy jaglanej
Takie kotlety są zdrowe i zawierają dużo witamin i minerałów. Kasza jaglana jest bogata w witaminy z grupy B oraz cynk, a dodatkowo uznawana za naturalnego sprzymierzeńca odporności. Pomaga usunąć stany zapalne z organizmu i przyspiesza powrót do zdrowia.
Bataty z kolei są dobrym źródłem flawonoidów, beta-karotenu, polifenoli, dlatego w niektórych krajach stosuje się je jako naturalny lek na wiele schorzeń. Oprócz tego zawierają także cynk, magnez i mangan.
Przepis na kotlety z batatów
Kotleciki ze słodkich ziemniaków i kaszy jaglanej zasmakują całej rodzinie.
Przepis: Kotlety z batatów i kaszy jaglanej
Kotlety z batatów i kaszy jaglanej dostarczają witamin i minerałów.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 40 godz.
- Czas gotowania
- 20 godz.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 200
Składniki
- 1 średni batat
- 1 torebka kaszy jaglanej
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka mąki jaglanej lub ryżowej
- sól do smaku
- olej rzepakowy
- 2 łyżki sezamu
Sposób przygotowania
- Batat obierz i upieczPrzygotuj batat: obierz go ze skórki i upiecz w folii w piekarniku nastawionym na 200 stopni. Piecz go 30 minut.
- Ugotuj kaszęKaszę jaglaną ugotuj w osolonej wodzie.
- Połącz składnikiUgotowaną kaszę połącz z upieczonym batatem. Dodaj sól do smaku, sezam, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz mąkę jaglaną.
- Uformuj kotlecikiZ masy uformuj niewielkie kotleciki. Obtocz je w sezamie. Smaż na rozgrzanej patelni na 1 łyżce oleju rzepakowego do momentu, aż się zarumienią. Gotowe! Podawaj z ulubioną sałatką.
Czytaj też:
Jak prawidłowo gotować kaszę jaglaną? Poznaj kilka prostych tricków