Przekąski nie muszą być na cenzurowanym, o ile nie sięgamy po pełne tłuszczu i cukru batony, bomby kaloryczne w postaci tortów i innych ciast, a także słodycze z chemicznymi dodatkami. Istnieje wiele zamienników tradycyjnych wypieków i słodyczy, które możemy jeść bez obaw o wygląd sylwetki i ogólny stan zdrowia. Trzeba jednak pamiętać o jednym – umiar to podstawa podczas spożywania przekąsek oraz tradycyjnych posiłków.
Przekąski – jeść czy nie jeść?
Po słodką przekąskę nie powinniśmy sięgać częściej niż dwa razy dziennie w przerwie pomiędzy właściwie zbilansowanymi posiłkami. Regularne spożywanie 3 posiłków głównych i 2 przekąsek może przyczynić się do poprawy funkcjonowania organizmu, przyśpieszając metabolizm oraz pomagając zapobiegać wahaniom poziomu glukozy we krwi.
Eksperci portalu WebMD przekonują, że istnieje wiele zamienników tradycyjnych słodyczy, które pozwalają rozpieszczać podniebienie słodkim smakiem oraz są źródłem cennych witamin i minerałów.
Zdrowe przekąski, które pozwalają cieszyć się słodkim smakiem
Co jeść, jak przyjdzie nam ochota na małe co nieco? Najlepszym wyborem są naturalne, jak najmniej przetworzone produkty, które nie tylko mają przyjemnie słodki smak, ale także pomagają uzupełniać niedobory witamin i minerałów w codziennej diecie.
Świeże i mrożone owoce
Świeże i mrożone owoce to naturalna bomba witaminowa. Spożywane z umiarem, nie grożą nadmiernym przybieraniem na wadze, choć zawierają naturalne cukry. Po słodkie owoce najlepiej sięgać do południa. Możemy jeść je na surowo, a także spożywać w formie koktajlu, lub sorbetu, który doskonale orzeźwia i chłodzi organizm w czasie letnich upałów.
Gorzka czekolada o wysokiej zawartości kakao
Czekolada, która zawiera minimum 86% kakao, dostarcza do naszego organizmu niewiele cukru, a jest bogata m.in. w magnez, żelazo i dbające o zdrowie serca flawonoidy. Im więcej kakao w gorzkiej czekoladzie, tym jest ona zdrowsza. Trzeba jednak pamiętać, że spożywana w nadmiarze, może doprowadzić np. do bólu brzucha z powodu zaparcia.
Chipsy owocowe
Owocowe chipsy np. chipsy jabłkowe przyjemnie chrupią i stanowią doskonałą alternatywę dla słodkich herbatników lub słonych przekąsek. Możemy przygotować je samemu z sezonowych owoców i cieszyć się zdrową przekąską o każdej porze roku. Suszone owoce oraz owoce liofilizowane dostarczają do naszego organizmu więcej cukru niż owoce świeże, dlatego nie powinny być spożywane w dużej ilości.
Masło orzechowe
Naturalne masło orzechowe także zaliczane jest do grupy zdrowych przekąsek. Warto zwrócić uwagę na skład kupowanych produktów. Aby uniknąć spożywania cukru dodanego, możemy masło orzechowe przygotować w domu. Wyśmienicie smakuje np. ze słodkimi jabłkami oraz cynamonem.
Pełnoziarniste płatki zbożowe
Pełnoziarniste płatki zbożowe mogą stanowić bazę wielu zdrowych przekąsek. Warto dodawać je do owocowych musów oraz naturalnego jogurtu. Z płatków zbożowych możemy także upiec zdrowe ciastka lub samodzielnie przygotować batony muesli.
Inne zdrowe przekąski, które poleca portal WebMED to m.in. jogurt grecki z cynamonem, masło orzechowe z czekoladą, a także mrożone winogrona, mrożony groszek oraz słodkie ziemniaki, z których możemy przygotować zdrowe chipsy lub frytki.
Czytaj też:
Często sięgasz po te przekąski? Uważaj, bo mogą wywoływać... lękCzytaj też:
Jak wspomóc mózg w pracy? Te pokarmy jedz garściami