Obniża poziom cholesterolu. Jedz tę sałatkę codziennie

Obniża poziom cholesterolu. Jedz tę sałatkę codziennie

Dodano: 
Buraki
Buraki Źródło: Shutterstock
Najnowsze badania wskazują, że regularne spożywanie buraków obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Ale to nie jedyne prozdrowotne właściwości buraków, lista jest o wiele dłuższa. Przygotuj pyszną sałatkę z buraków i jedz ją codzienne. Szybko zauważysz poprawę zdrowia i samopoczucia.

Buraki zawdzięczają swoje prozdrowotne właściwości zawartym w nich witaminom i składnikom mineralnym. Znajdziemy w nich:

Do najcenniejszych składników mineralnych zawartych w burakach należą:

  • magnez,
  • potas,
  • cynk,
  • żelazo,
  • cez i rubid.

Prozdrowotne właściwości buraków

Badania wskazują, że dzięki dużej zawartości witaminy B1, jedzenie buraków wpływa pozytywnie na działanie układu krwionośnego, mięśniowego oraz na poprawę pamięci. Wzbogacenie codziennej diety w buraki pozwala na wyrównanie gospodarki wodnej organizmu, wspiera kości, wzmacnia zęby oraz wspomaga funkcjonowanie mózgu. Burak zalecany jest osobom, które chcą obniżyć poziom cholesterolu oraz ciśnienie krwi.

Ilość kalorii zawarta w buraku

Burak jest warzywem niskokalorycznym, który w 100 g zawiera zaledwie 43 kcal. Pomaga walczyć z nadwagą i otyłością, niweluje zgagę.

Przepis na sałatkę z buraków

Przepis: Sałatka z buraków

sałatka z buraków

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 250 g gotowanych buraków,
  • 2 kiszone ogórki,
  • 30 g orzechów włoskich,
  • 1 łyżeczka chrzanu z sokiem cytrynowym,
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego,
  • 3 łyżki oleju lnianego.

Sposób przygotowania

  1. Utrzyj buraki na tarceBuraki i ogórki należy zetrzeć na tarce.
  2. Upraż orzechyOrzechy włoskie trzeba uprażyć na suchej patelni i grubo posiekać.
  3. Połącz składnikiNastępnie wszystkie składniki dokładnie ze sobą pomieszać w plastikowej lub szklanej salaterce.
  4. Dopraw sałatkęŻeby wzbogacić smak sałatki, możemy dodać do niej zmielony czarny pieprz i odrobinę soli.
  5. Wstaw sałatkę do lodówkiPrzed zjedzeniem buraczany przysmak warto na pół godziny wstawić do lodówki.rnSałatka doskonale sprawdzi się zarówno jako dodatek do dania głównego, jak i samodzielna potrawa.

Czytaj też:
„Eliksir długowieczności”? Ma tylko dwa składniki i należy pić go rano
Czytaj też:
Co zrobić, żeby wzmocnić odporność? Pij te napoje i włącz 1 produkt do diety

Opracowała:
Źródło: O2
 0

Czytaj także