Ta sałatka obniża poziom cholesterolu. Poznaj przepis i jedz ją codziennie

Ta sałatka obniża poziom cholesterolu. Poznaj przepis i jedz ją codziennie

Zmieniono: 
Sałatka z buraczków
Sałatka z buraczków Źródło:Pixabay
Najnowsze badania wskazują, że regularne spożywanie buraków obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Choć lista ich prozdrowotnych właściwości jest dłuższa. Poleczmy przepis na sałatkę z buraków. Jedz ją każdego dnia, a szybko zauważysz poprawę zdrowia i samopoczucia.

Buraki swoje prozdrowotne właściwości zawdzięczają zawartym w nich witaminom i składnikom mineralnym. Znajdziemy w nich:

Do najcenniejszych składników mineralnych zawartych w burakach należą:

  • magnez,
  • potas,
  • cynk,
  • żelazo,
  • cez i rubid.

Prozdrowotne właściwości buraków

Badania wskazują, że dzięki dużej zawartości witaminy B1, jedzenie buraków wpływa pozytywnie na działanie układu krwionośnego, mięśniowego oraz na poprawę pamięci. Wzbogacenie codziennej diety w buraki pozwala na wyrównanie gospodarki wodnej organizmu, wspiera kości, wzmacnia zęby oraz wspomaga funkcjonowanie mózgu. Burak zalecany jest osobom, które chcą obniżyć poziom cholesterolu oraz ciśnienie krwi.

Ile kalorii mają buraki?

Burak jest warzywem niskokalorycznym, który w 100 g zawiera zaledwie 43 kcal. Pomaga walczyć z nadwagą i otyłością, niweluje zgagę.

Przepis na sałatkę z buraków

Przepis: Sałatka z buraków

sałatka z buraków

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 250 g gotowanych buraków,
  • 2 kiszone ogórki,
  • 30 g orzechów włoskich,
  • 1 łyżeczka chrzanu z sokiem cytrynowym,
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego,
  • 3 łyżki oleju lnianego.

Sposób przygotowania

  1. Utrzyj buraki na tarceBuraki i ogórki należy zetrzeć na tarce.
  2. Upraż orzechyOrzechy włoskie trzeba uprażyć na suchej patelni i grubo posiekać.
  3. Połącz składnikiNastępnie wszystkie składniki dokładnie ze sobą pomieszać w plastikowej lub szklanej salaterce.
  4. Dopraw sałatkęŻeby wzbogacić smak sałatki, możemy dodać do niej zmielony czarny pieprz i odrobinę soli.
  5. Wstaw sałatkę do lodówkiPrzed zjedzeniem buraczany przysmak warto na pół godziny wstawić do lodówki. Sałatka doskonale sprawdzi się zarówno jako dodatek do dania głównego, jak i samodzielna potrawa.

Czytaj też:
Dwa składniki wystarczą, by zrobić „eliksir długowieczności”. Pij go zawsze rano
Czytaj też:
Co zrobić, żeby wzmocnić odporność? Pij te napoje i włącz 1 produkt do diety