Dwa składniki wystarczą, by zrobić „eliksir długowieczności”. Pij go zawsze rano

Dwa składniki wystarczą, by zrobić „eliksir długowieczności”. Pij go zawsze rano

Zmieniono: 
Sok burakowo-jabłkowy
Sok burakowo-jabłkowy Źródło:Pexels / ROMAN ODINTSOV
Picie tego soku sprawi, że poczujesz się dużo lepiej. Udowodniono, że regularnie spożywany wspomaga układ nerwowy, obniża ciśnienie krwi i pomaga uregulować poziom cukru. Nazywany jest eliksirem długowieczności. Zobacz, jak go zrobić.

Przepis na ten wyjątkowy sok jest prosty. Wystarczą dwa niedrogie składniki. Mowa o burakach i jabłkach. Mikstura ma szczególne działanie.

Sok burakowo–jabłkowego i jego właściwości

Badania wskazują, że sok burakowo-jabłkowy opóźnia procesy starzenia, dlatego nazywany jest eliksirem długowieczności. Wykazuje też działanie antybakteryjne, poprawia wytrzymałość. Obecność żelaza i witamin z grupy B działa korzystnie na układ krwionośny i procesy tworzenia czerwonych krwinek, dzięki czemu zapobiega anemii. Wzmacnia organizm po przebytej chorobie oraz wpływa korzystnie na układ nerwowy.

Picie soku z buraka i jabłka obniża ciśnienie

Jest też dobra informacja dla osób, które mają zbyt wysokie ciśnienie krwi. Substancje znajdujące się w soku z buraka obniżają ciśnienie krwi oraz korzystnie wpływają na poziom cholesterolu. Poszerzają też światło naczyń krwionośnych, co jest szczególnie ważne przy profilaktyce zmian miażdżycowych. Jeśli codziennie wypijesz sok burakowo–jabłkowy możesz skutecznie obniżyć ciśnienie krwi i zmniejszyć tym samym ryzyko zachorowania na choroby układu sercowo-naczyniowego, w tym na udar mózgu, chorobę niedokrwienną serca i zawał mięśnia sercowego.

Picie soku burakowo-jabłkowego a odchudzanie

Regularne picie soku burakowo–jabłkowego poprawia przemianę materii. Badania wskazują, że jest on bogatym źródłem błonnika. Jednak szklanka soku z rana na długo pomaga zapomnieć o uczuciu głodu. Reguluje też poziom cukru.

Jak przygotować eliksir długowieczności?

Wiele osób nie przepada za sokiem z buraków ze względu na charakterystyczny ziemisty posmak. Zapobiegnie temu dodatek świeżego soku z jabłek. Można dodać też dla smaku odrobinę soku z pomarańczy, marchwi lub grejpfruta. Walory smakowe podnosi dodanie ziół, takich jak: natka pietruszki, bazylia, mięta.

Przepis na sok burakowo-jabłkowy

Do przyrządzenia soku wystarczą:

  • cztery sztuki małych buraków,
  • dwa duże jabłka,
  • świeże zioła – według uznania.

Warzywa i owoce należy pokroić na małe kawałki, a następnie wrzucić do sokowirówki lub wyciskarki. Sok przed spożyciem najlepiej odstawić do lodówki na 30 minut. Najkorzystniej działa, gdy pijemy go wcześnie rano lub godzinę przed śniadaniem. Wystarczy szklanka dziennie!

Czytaj też:
Masz problemy z pamięcią? Jedz buraki!
Czytaj też:
5 niezwykłych korzyści z jedzenia jabłek. Jedz ich jak najwięcej

Opracowała:
Źródło: Prześlij Przepis