Mąka w Biedronce za darmo. Zobacz, co zrobić, by ją otrzymać i zrób zapas

Mąka w Biedronce za darmo. Zobacz, co zrobić, by ją otrzymać i zrób zapas

Dodano: 
Biedronka
Biedronka Źródło:Shutterstock
Biedronka kusi klientów kolejnymi atrakcyjnymi ofertami. Wiele z nich dotyczy podstawowych produktów, których każdy z nas używa w swojej kuchni. Jednym z takich artykułów bez wątpienia jest mąka. Zobacz, co zrobić, by dostać ją za darmo.

Tym razem sieć sklepów Biedronka zorganizowała promocję, która obejmuje wszystkie typy mąki, a nie jeden konkretny rodzaj. Możesz dowolnie mieszać ze sobą rozmaite produkty. Przy zakupie 6 sztuk otrzymasz rabat o wartości dwóch najtańszych artykułów (4+2 gratis). Akcja trwa do 28 kwietnia 2024 roku. Wtedy też wypada niedziela handlowa i większość Biedronek otwarta jest do godz. 22:00

Jak wykorzystać różne typy mąki?

W sprzedaży można znaleźć różne typy mąki. Każdy produkt ma odpowiednie oznaczenia, które ułatwiają jego identyfikację. Zobacz, do czego stosować poszczególne typy mąki:

  • typ 450 – to mąka tortowa (nadaje się do robienia biszkoptów oraz innych delikatnych ciast, które nie mają w swojej recepturze proszku do pieczenia lub innych spulchniaczy);
  • typ 550 – to mąka luksusowa (możesz jej używać do przygotowania wypieków drożdżowych, ciasta na pierogi, naleśniki lub racuchy);
  • typ 650 – to mąka bułkowa (świetnie sprawdza się również jako składnik cięższych ciast, takich jak na przykład keks, miodownik czy piernik),
  • typ 750 – to mąka chlebowa (jak sama jej nazwa wskazuje służy do wypieku chlebów)
  • typ 1050 – sięgnij po ten rodzaj mąki, gdy będziesz robić spód do pizzy;
  • typ 1400 – to tak zwana mąka sitkowa (wykorzystaj ją do zrobienia zakwasu chlebowego);
  • typ 1850 – z niej powstaje chleb graham;
  • typ 2000 – najciemniejszy rodzaj mąki (użyj go przy robieniu razowego pieczywa),

Czym różnią się typy mąki?

Poszczególne rodzaje mąki różnią się zawartością popiołu, czyli składników mineralnych. Produkt najniższego typu ma najjaśniejszy kolor i jest najdelikatniejszy. Mąki wyższego typu są znacznie ciemniejsze i zawierają więcej otrąb, a także błonnika, czyli włókna pokarmowego, które wpływa pozytywnie na perystaltykę jelit i przemianę materii.

Czytaj też:
Ekspresowe ciasto czekoladowe robię w 10 minut. Każdy się nim zajada, a po chwili zostają tylko okruszki
Czytaj też:
Pyszne racuchy na maślance. Według przepisu mojej babci są wyjątkowo puszyste

Opracowała:
Źródło: WPROST, Biedronka