Babeczki to deser, który można przygotować na wiele sposobów. Ze świeżymi owocami i budyniem, z galaretką, marmoladą, czekoladą – pyszne ciasto możemy uzupełnić tym, na co tylko mamy ochotę.
W sezonie letnim warto przygotować babeczki z owocami: truskawkami, malinami, borówkami. Świetnie będą smakowały zarówno na letnim pikniku, jak i w czasie imprezy rodzinnej. Jak je zrobić?
Babeczki – co to za ciastka?
Babeczki to niewielkie ciastka, które mieszczą się w dłoni. Można przygotować je z różnych rodzajów ciast: kruchego bądź ucieranego. Rodzaj ciasta warto dobrać do nadzienia. Babeczki z owocami i budyniem świetnie komponują się w kruchym cieście, a te z marmoladą czy czekoladą w cieście ucieranym.
Czy ciastka mogą być zdrowe?
W zależności od składników, które wybierzemy, babeczki mogą być mniej lub bardziej zdrowe. Mąkę pszenną można zastąpić mąką jaglaną lub kukurydzianą, dzięki czemu ograniczymy ilość węglowodanów i skrobii, a dostarczymy organizmowi witamin z grupy B i składników odżywczych. Dzieci szczególnie uwielbiają desery z mąki jaglanej, bo są smaczne i świetnie smakują z owocami.
Przygotowując ciastka, warto także zastanowić się nad zastosowaniem zamienników cukru i sięgnięciem po erytrol lub ksylitol, które są dużo zdrowsze niż biały cukier. Mają niższą kaloryczność i nie powodują próchnicy.
Przygotowaliśmy 3 przepisy na babeczki, które sprawdzą się na kinderbalu, pikniku czy wakacyjnej imprezie rodzinnej. Są proste, a ciastka zawsze wychodzą wyśmienite!
Babeczki z truskawkami i budyniem
Babeczki na kruchym cieście nazywane są tartaletkami. Można je podawać zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej, np. z łososiem i serem czy z krewetkami. My przygotowaliśmy przepis na słodkie babeczki, idealne do kawy.
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki
- 1 kostka margaryny do pieczenia
- 4 żółtka
- 150 g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 400 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- wybrane owoce: truskawki, borówki lub maliny
Przygotowanie:
- Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Mąkę zagniatamy z margaryną, dodajemy 4 żółtka, cukier puder i proszek do pieczenia. Gnieciemy do uzyskania jednolitego ciasta
- Ciasto wkładamy do lodówki lub zamrażarki i czekamy aż się schłodzi
- W połowie szklanki mleka rozrabiamy budyń. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem
- Rozrabiamy budyń i odstawiamy do wystudzenia
- Lekko schłodzone ciasto wałkujemy i wylepiamy nim foremki do tartaletek
- Nakłuwamy ciasto widelcem
- Babeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut w piekarniku ustawionym na opcję góra-dół
- Gdy babeczki będą rumiane, odstawiamy je do wystudzenia. Następnie każdą foremkę uzupełniamy czubatą łyżką budyniu
- Na wierzch układamy owoce: maliny, borówki, truskawki
- Smacznego!
Babeczki z truskawkami i galaretką
Kruche babeczki można również przygotować z owocami i galaretką. Sprawdzą się w upalne dni!
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 3/4 opakowania margaryny do pieczenia
- 125 g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 żółtka
- 1 opakowanie galaretki malinowej lub truskawkowej
- wybrane owoce: truskawki, borówki lub maliny
Przygotowanie:
- Zagniatamy kruche ciasto i wkładamy je do lodówki, by się schłodziło
- Gdy ciasto się schłodzi, wałkujemy i wylepiamy nim foremki do tartaletek
- Foremki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 25 minut
- Galaretkę rozrabiamy w 300 ml wody i odstawiamy do wystudzenia
- Gdy babeczki się upieką, do każdej wkładamy owoce
- Zalewamy je przestudzoną galaretką i wstawiamy do lodówki do stężenia
- Smacznego!
Babeczki z marmoladą
To przepis na babeczki z ciasta ucieranego. Przygotowuje się je bardzo szybko, można więc je przygotować, gdy nagle zapowiedzą się u nas goście.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki oleju
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- marmolada różana lub wieloowocowa
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki łączymy ze sobą i ucieramy mikserem na gładkie ciasto
- Do przygotowanych wcześniej foremek wkładamy po 1 czubatej łyżce ciasta
- Następnie do każdej babeczki dodajemy łyżeczkę marmolady
- Na marmoladę ponownie kładziemy łyżkę ciasta, by przykryć nadzienie
- Gotowe babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut na funkcji góra-dół
- Upieczone ciastka możemy obsypać cukrem pudrem
- Smacznego!
Czytaj też:
3 pyszne ciasta z truskawkami w sam raz na wakacjeCzytaj też:
Babka cytrynowa: pyszne ciasto nie tylko na świętaCzytaj też:
6 nietypowych zamienników proszku do pieczenia, które działają równie skutecznie