6 nietypowych zamienników proszku do pieczenia, które działają równie skutecznie

6 nietypowych zamienników proszku do pieczenia, które działają równie skutecznie

Dodano: 
Ciasto na naleśniki
Ciasto na naleśniki Źródło: Shutterstock
Szukasz zamienniku proszku do pieczenia? Sprawdź poniższe propozycje i wykorzystaj je w swoim przepisie.

Nic tak nie psuje planów pieczenia ciasta, jak świadomość, że nie masz już proszku do pieczenia. Aby wiedzieć, czym go zastąpić, trzeba zrozumieć, w jaki sposób wpływa na potrawę i odnaleźć produkty o podobnym działaniu.

Jak działa proszek do pieczenia?

Proszek do pieczenia to środek spulchniający, który zawiera mieszaninę wodorowęglanu (znanego również jako soda oczyszczona) i kwasu oraz buforu, takiego jak skrobia kukurydziana. Uwalniając dwutlenek węgla do ciasta sprawia, że ciasta są puszyste i rosną w piekarniku. Ale co jeśli nie masz proszku do pieczenia? Istnieje kilka substytutów, które zadziałają w podobny sposób.

Zamienniki proszku do pieczenia

1. Jogurt naturalny z sodą oczyszczoną

Jogurt ma kwaśne pH, co czyni go doskonałym zamiennikiem proszku do pieczenia w połączeniu z sodą oczyszczoną. Użyj ¼ łyżeczki sody oczyszczonej i ½ szklanki jogurtu naturalnego, aby zastąpić 1 łyżeczkę proszku do pieczenia w przepisie. Pamiętaj, aby w razie potrzeby zmniejszyć ilość płynu w pozostałej części przepisu. Możesz też użyć jogurtu waniliowego, aby dodać smaku słodkim wypiekom!

2. Ocet winny z sodą oczyszczoną

Ocet winny sprawdza się też w wypiekach. W połączeniu z sodą oczyszczoną uwalnia dwutlenek węgla, który powoduje wzrost ciasta. Wystarczy użyć ½ łyżeczki octu i ¼ łyżeczki sody oczyszczonej, aby zastąpić 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, co nie powinno zbytnio wpływać na smak. Dla bezpieczeństwa dodaj szczyptę więcej cukru do przepisu, aby zrównoważyć smak octu.

3. Sok cytrynowy z sodą oczyszczoną

Świeży sok cytrusowy zawiera kwas cytrynowy i działa tak samo jak ocet w wypiekach. Podobnie jak w przypadku octu, zastąp 1 łyżeczkę proszku do pieczenia ¼ łyżeczki sody oczyszczonej i ½ łyżeczki soku z cytryny.

4. Maślanka z sodą oczyszczoną

Nie bez powodu maślankę znajdziesz w naleśnikach, babeczkach i innych wypiekach. Ze względu na swoją kwasowość w połączeniu z sodą oczyszczoną powoduje wzrost wypieków. Aby zastąpić 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, użyj ½ szklanki maślanki i ¼ łyżeczki sody oczyszczonej. Zmniejsz ilość innych płynów w przepisie o ½ szklanki, aby zachować odpowiednią konsystencję.

5. Kwaśne mleko

Podobnie jak maślanka, kwaśne mleko reaguje z sodą oczyszczoną, dając taki sam efekt zakwaszający jak proszek do pieczenia. Użyj ½ szklanki kwaśnego mleka i ¼ łyżeczki sody oczyszczonej, aby zastąpić 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Upewnij się, że używasz kwaśnego mleka (które jest trochę „zepsute”), a nie zsiadłego mleka.

6. Melasa

Ta lepko-słodka substancja jest wystarczająco kwaśna, aby w połączeniu z sodą oczyszczoną wytworzyć gazowy dwutlenek węgla. Jednak będziesz potrzebować pełnej ¼ szklanki melasy i ¼ łyżeczki sody oczyszczonej, aby zastąpić 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, więc nie będzie to działać w przypadku wszystkich przepisów. Melasa ma bardzo mocny, ostry smak, co może zmienić smak produktu końcowego.

Czytaj też:
Proszek do pieczenia i soda oczyszczona: nie używaj ich zamiennie

Opracowała:
Źródło: Goodhousekeeping
Przyjemność z natury Poznaj produkty Partner serwisu Smaki.pl