Nic tak nie psuje planów pieczenia ciasta, jak świadomość, że nie masz już proszku do pieczenia. Aby wiedzieć, czym go zastąpić, trzeba zrozumieć, w jaki sposób wpływa na potrawę i odnaleźć produkty o podobnym działaniu.
Jak działa proszek do pieczenia?
Proszek do pieczenia to środek spulchniający, który zawiera mieszaninę wodorowęglanu (znanego również jako soda oczyszczona) i kwasu oraz buforu, takiego jak skrobia kukurydziana. Uwalniając dwutlenek węgla do ciasta sprawia, że ciasta są puszyste i rosną w piekarniku. Ale co jeśli nie masz proszku do pieczenia? Istnieje kilka substytutów, które zadziałają w podobny sposób.
Zamienniki proszku do pieczenia
1. Jogurt naturalny z sodą oczyszczoną
Jogurt ma kwaśne pH, co czyni go doskonałym zamiennikiem proszku do pieczenia w połączeniu z sodą oczyszczoną. Użyj ¼ łyżeczki sody oczyszczonej i ½ szklanki jogurtu naturalnego, aby zastąpić 1 łyżeczkę proszku do pieczenia w przepisie. Pamiętaj, aby w razie potrzeby zmniejszyć ilość płynu w pozostałej części przepisu. Możesz też użyć jogurtu waniliowego, aby dodać smaku słodkim wypiekom!
2. Ocet winny z sodą oczyszczoną
Ocet winny sprawdza się też w wypiekach. W połączeniu z sodą oczyszczoną uwalnia dwutlenek węgla, który powoduje wzrost ciasta. Wystarczy użyć ½ łyżeczki octu i ¼ łyżeczki sody oczyszczonej, aby zastąpić 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, co nie powinno zbytnio wpływać na smak. Dla bezpieczeństwa dodaj szczyptę więcej cukru do przepisu, aby zrównoważyć smak octu.
3. Sok cytrynowy z sodą oczyszczoną
Świeży sok cytrusowy zawiera kwas cytrynowy i działa tak samo jak ocet w wypiekach. Podobnie jak w przypadku octu, zastąp 1 łyżeczkę proszku do pieczenia ¼ łyżeczki sody oczyszczonej i ½ łyżeczki soku z cytryny.
4. Maślanka z sodą oczyszczoną
Nie bez powodu maślankę znajdziesz w naleśnikach, babeczkach i innych wypiekach. Ze względu na swoją kwasowość w połączeniu z sodą oczyszczoną powoduje wzrost wypieków. Aby zastąpić 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, użyj ½ szklanki maślanki i ¼ łyżeczki sody oczyszczonej. Zmniejsz ilość innych płynów w przepisie o ½ szklanki, aby zachować odpowiednią konsystencję.
5. Kwaśne mleko
Podobnie jak maślanka, kwaśne mleko reaguje z sodą oczyszczoną, dając taki sam efekt zakwaszający jak proszek do pieczenia. Użyj ½ szklanki kwaśnego mleka i ¼ łyżeczki sody oczyszczonej, aby zastąpić 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Upewnij się, że używasz kwaśnego mleka (które jest trochę „zepsute”), a nie zsiadłego mleka.
6. Melasa
Ta lepko-słodka substancja jest wystarczająco kwaśna, aby w połączeniu z sodą oczyszczoną wytworzyć gazowy dwutlenek węgla. Jednak będziesz potrzebować pełnej ¼ szklanki melasy i ¼ łyżeczki sody oczyszczonej, aby zastąpić 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, więc nie będzie to działać w przypadku wszystkich przepisów. Melasa ma bardzo mocny, ostry smak, co może zmienić smak produktu końcowego.
Czytaj też:
Proszek do pieczenia i soda oczyszczona: nie używaj ich zamiennie