Chleb bezglutenowy w 35 minut. Przepis od Jamiego Oliviera

Chleb bezglutenowy w 35 minut. Przepis od Jamiego Oliviera

Dodano: 
Chleb bezglutenowy
Chleb bezglutenowyŹródło:Shutterstock
Chcesz dowiedzieć się jak w prosty sposób zrobić bezglutenowy chleb w domu? Poznaj przepis od brytyjskiego guru gastronomii, Jamiego Oliviera.

Diety bezglutenowe cieszą się coraz większą popularnością, zwłaszcza ze względu na obawy przed nietolerancją glutenu. Ponieważ gluten obecny jest w pieczywie (będącym podstawą posiłków wielu osób na świecie), coraz częściej spotyka się pieczywo bezglutenowe. Jednak w sklepie jest ono dość drogie i nie ma zbyt dużych walorów smakowych.

Nic nie stoi więc na przeszkodzie, by bezglutenowy chleb upiec samemu. Takie domowe pieczywo będzie nie tylko zdrowsze, ale i smaczniejsze. Oto przepis od Jamiego Oliviera – znanego brytyjskiego kucharza, autora wielu programów i książek kulinarnych.

Przepis na chleb bezglutenowy

Składniki:

  • 325 ml mleka półtłustego
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka octu z białego wina
  • 450 g mąki razowej bezglutenowej + do posypania
  • ½ łyżeczki soli morskiej
  • 2 łyżki złotego cukru pudru
  • 1½ x 7g saszetek suszonych drożdży
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200ºC. Podgrzej mleko na małym rondlu na małym ogniu, a następnie pozostaw do ostygnięcia. Wbij jajka do dużej miski, dodaj ocet i stopniowo mieszaj w ciepłym mleku, aż się połączą.
  2. W drugiej misce umieść mąkę, sól, cukier i drożdże. Następnie za pomocą drewnianej łyżki połącz suche składniki z mokrą masą, aż powstanie lepkie ciasto.
  3. Dodaj jeszcze oliwę z oliwek, a następnie uformuj z ciasta kulkę – dosypując trochę mąki, jeśli będzie zbyt lepka.
  4. Ułóż ciasto na lekko natłuszczonej blasze do pieczenia, przykryj wilgotną ściereczką, a następnie odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę lub do podwojenia objętości.
  5. Po wyrośnięciu włóż blachę do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 35 minut lub do uzyskania złotego koloru. Pozostaw do ostygnięcia na ruszcie, następnie pokrój i podawaj.
  6. Chleb dobrze komponuje się z gulaszami, zupami lub na ciepło z masłem i dżemem.

Smacznego!

Czytaj też:
Chałka: jak zrobić domową chałkę? Sprawdzony przepis
Czytaj też:
Bułki cynamonowe: przepis na pyszne bułeczki w kształcie ślimaków

Opracowała:
Źródło: Jamie Olivier