Diety bezglutenowe cieszą się coraz większą popularnością, zwłaszcza ze względu na obawy przed nietolerancją glutenu. Ponieważ gluten obecny jest w pieczywie (będącym podstawą posiłków wielu osób na świecie), coraz częściej spotyka się pieczywo bezglutenowe. Jednak w sklepie jest ono dość drogie i nie ma zbyt dużych walorów smakowych.
Nic nie stoi więc na przeszkodzie, by bezglutenowy chleb upiec samemu. Takie domowe pieczywo będzie nie tylko zdrowsze, ale i smaczniejsze. Oto przepis od Jamiego Oliviera – znanego brytyjskiego kucharza, autora wielu programów i książek kulinarnych.
Przepis na chleb bezglutenowy
Składniki:
- 325 ml mleka półtłustego
- 2 duże jajka
- 1 łyżeczka octu z białego wina
- 450 g mąki razowej bezglutenowej + do posypania
- ½ łyżeczki soli morskiej
- 2 łyżki złotego cukru pudru
- 1½ x 7g saszetek suszonych drożdży
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 200ºC. Podgrzej mleko na małym rondlu na małym ogniu, a następnie pozostaw do ostygnięcia. Wbij jajka do dużej miski, dodaj ocet i stopniowo mieszaj w ciepłym mleku, aż się połączą.
- W drugiej misce umieść mąkę, sól, cukier i drożdże. Następnie za pomocą drewnianej łyżki połącz suche składniki z mokrą masą, aż powstanie lepkie ciasto.
- Dodaj jeszcze oliwę z oliwek, a następnie uformuj z ciasta kulkę – dosypując trochę mąki, jeśli będzie zbyt lepka.
- Ułóż ciasto na lekko natłuszczonej blasze do pieczenia, przykryj wilgotną ściereczką, a następnie odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę lub do podwojenia objętości.
- Po wyrośnięciu włóż blachę do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 35 minut lub do uzyskania złotego koloru. Pozostaw do ostygnięcia na ruszcie, następnie pokrój i podawaj.
- Chleb dobrze komponuje się z gulaszami, zupami lub na ciepło z masłem i dżemem.
Smacznego!
Czytaj też:
Chałka: jak zrobić domową chałkę? Sprawdzony przepisCzytaj też:
Bułki cynamonowe: przepis na pyszne bułeczki w kształcie ślimaków