Cukinia to jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw, które można wykorzystać w wielu przepisach. Jak zrobić pasztet z cukinii?
Sezon na cukinię trwa w najlepsze – dorodne okazy tego warzywa możemy zbierać do końca lata. Jednak cukinia dostępna jest w sklepach przez cały rok. Można więc zawsze wyczarować z niej coś pysznego. Znudziły ci się popularne placki z cukinii? Spróbuj wykonać bardziej zaawansowany przepis. Oto propozycja pasztetu z cukinii, idealna dla wegetarian i każdego fana kabaczków.
Pasztet z cukinii – przepis
Składniki:
- 200 g pieczarek
- 370 g cukinii
- 250 g bułki tartej
- 200 g żółtego sera
- 4 łyżki oleju
- 1 cebula
- 3 jajka
- 2 ząbki czosnku
- szczypta majeranku
- pół pęczka natki pietruszki
- sól i czarny pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180℃. Wysmaruj podłużną formę do ciasta tłuszczem lub wyłóż pergaminem.
- Posiekaj i podsmaż pieczarki na patelni, aż wyparuje z nich cały płyn. Zdejmij z ognia.
- Zetrzyj na tarce cukinię i odciśnij z niej wodę. Pozostaw na chwilę, by wydała kolejne soki i odsącz je.
- W międzyczasie zetrzyj ser i posiekaj cebulę oraz natkę pietruszki. Przeciśnij czosnek przez praskę.
- Wymieszaj cukinię, pieczarki, bułkę tartą, ser, olej, cebulę, żółtka (oddziel od białek), czosnek, majeranek, pietruszkę, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj, aby połączyć.
- Jeśli mieszanka jest zbyt mokra, dodaj trochę więcej bułki tartej.
- Ubij białka na sztywną pianę. Ostrożnie dodaj do masy z cukinii.
- Przełóż miksturę do przygotowanej formy. Wygładź powierzchnię grzbietem łyżki.
- Piecz w nagrzanym piekarniku przez 1 godzinę. Ostudź przed spożyciem.
- Smacznego!
Czytaj też:
Cukinia w słoiku. Przepisy, dzięki którym zachowasz jej smak na zimę
Źródło: All recipes